Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este una dintre cele mai periculoase boli ale plamanilor care micsoreaza puternic capacitatea de respiratie a bolnavului si il face pe acesta sa oboseasca la cel mai mic efort depus.

BPOC este o boala cronica, evolutiva si orice s-ar face nu se poate reveni la vechea respiratie ampla. Renuntarea la fumat opreste deteriorarea capacitatii de respiratie. De aceea, primul pas al tratamentului pentru BPOC este renuntarea la fumat. Fumul de tigara contine multe gaze toxice care provoaca o reactie de inflamatie cronica in bronhii. Din acest motiv, bolnavul de BPOC tuseste si expectoreaza.

Bolnavii de BPOC sunt mult mai predispusi la raceli si gripe spre deosebire de un om care nu sufera de aceasta afectiune. Virozele puternice ii obliga pe bolnavii cu BPOC sa recurga la tratamente cu antibiotice si cortizon, care trebuie inhalate cu ajutorul unui bronhodilatator.

in aceasta situatie, pentru a evita internarea in spital din cauza unor raceli banale, care pe pacientii cu BPOC ii afecteaza mult mai grav, bolnavii cu Bronhopneumopatie obstructiva cronica ar trebui sa faca miscare zilnic pentru a-si antrena respiratia si pentru a-si vitaliza organismul.