Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral se recuperează mai ușor dacă ascultă muzică sau cântă la instrumente muzicale, arată un studiu realizat într-un spital din Cambridge.

Cercetătorii britanici au evaluat modul în care terapia muzicală a îmbunătățit viața pacienților cu AVC. Studiul a demonstrat că muzica cântată la instrumente cum ar fi tobele, clapele și instrumentele de percuție, precum și utilizarea iPad-urilor, a ridicat starea de spirit generală a pacienților și i-a ajutat să se concentreze. De asemenea, ședințele au ajutat la reabilitarea mâinilor prin îmbunătățirea dexterității degetelor.

Accidentele vasculare cerebrale, o cauză principală de deces și invaliditate în Marea Britanie, au efecte devastatoare pe termen lung asupra pacienților, ceea ce face ca mulți oameni să nu fie capabili să execute sarcini simple. Pe lângă problemele de vorbire și limbaj, bolnavii se luptă cu memoria lor, cu abilitatea visio-perceptuală și chiar cu schimbările de personalitate, printre altele. Efectele pot avea, de asemenea, un impact mental imens asupra pacienților, sentimente de furie, anxietate sau depresie sunt frecvente după un accident vascular cerebral.

Studiul, condus de dr. Alex Street, de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU), a fost efectuat într-o unitate de reabilitare de la spitalul Addenbrooke din Cambridge.

Ședințele de terapie muzicală neurologică au fost desfășurate în același timp cu tratamentul existent de reabilitare a AVC de fizioterapie, terapie ocupațională, logopedie și psihologie clinică.

Studiul a inclus 177 de pacienți care au luat parte la aproape șapte sute de sesiuni pe parcursul a doi ani, conform concluziilor publicate în revista „Topics in Stroke Rehabilitation”. Terapia muzicală neurologică s-a dovedit „utilă” sau „foarte utilă” în medie pentru 139 de pacienți, rude și personalul spitalului.

Logopezii au observat un impact pozitiv asupra entuziasmului și implicării pacientului. Ei au mai raportat că terapia prin muzică poate ajuta pacienții să depășească proasta dispoziție și oboseala, frecvente după accident vascular cerebral, și, prin urmare, pot fi benefice în reabilitarea lor.

„Studiul nostru a constatat că terapia muzicală neurologică a fost primită cu entuziasm de pacienți, rude și personal. Faptul că 675 de ședințe au fost realizate în doi ani este în sine o indicație a succesului tratamentului. Arată că personalul se preocupă de pacienți, deoarece înțeleg mecanismele exercițiilor și pot vedea cum pot beneficia pacienții de ele. De asemenea, arată că pacienții sunt dispuși să facă exercițiile, fiecare participând la o medie de cinci sesiuni.”, a afirmat dr. Street, citat de Daily Mail.

Un alt medic implicat în realizarea studiului a spus că ultimele descoperiri indică terapia muzicală drept utilă și acest fapt poate juca un rol important în recuperarea bolnavilor. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a demonstra beneficiile terapiei muzicale, consideră acesta.