Pacientii cu Alzheimer se manifesta diferit in functie de limba vorbita – studiu

0
261

Oamenii de stiinta au descoperit ca dementa se manifesta diferit la vorbitorii de limba engleza, in comparatie cu cei care vorbesc limba italiana. Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii a aratat ca vorbitorii de engleza au avut probleme in pronuntarea unor cuvinte, in timp ce vorbitorii de italiana au folosit propozitii mai scurte si mai simple.

Rezultatele studiului ar putea ajuta la stabilirea unor diagnostice sigure pentru oameni din diferite culturi.

Criteriile de diagnostic se bazeaza adesea pe pacienti vorbitori de limba engleza. Studiul realizat de cercetatori de la Universitatea din California a fost realizat pe 20 de pacienti de limba engleza si 18 pacienti de limba italiana. Toti aveau afazie primara progresiva – o boala neurodegenerativa care afecteaza zonele creierului care au legatura cu vorbirea. Aceasta este o caracteristica a bolii Alzheimer si a altor tulburari ale dementei.

Scanarile si testele cerebrale au indicat niveluri similare ale functiei cognitive la persoanele din ambele grupuri investigate. Totusi, cand cercetatorii au cerut participantilor sa finalizeze o serie de teste lingvistice, au identificat diferente evidente intre cele doua grupuri.

„Credem ca acest lucru se intampla in special pentru ca grupurile de consoane, care sunt atat de comune in limba engleza reprezinta o provocare pentru un sistem de planificare a vorbirii in degenerare. in schimb, limba italiana este mai usor de pronuntat, dar are o gramatica mult mai complexa si de aceea vorbitorii de italiana cu afazie progresiva primara se confrunta cu probleme.”, a declarat Maria Luisa Gorno-Tempini, profesor de neurologie si psihiatrie, citata de BBC.com.

in concluzie, vorbitorii de engleza erau inclinati sa vorbeasca mai putin, in timp ce vorbitorii italieni aveau mai putine probleme de pronuntie, dar simplificau ceea ce spuneau.

 

 

Articolul precedentDirectorul Unifarm: Impactul emotional poate fi o sursa de energie pentru a rezolva problemele
Articolul următorUn studiu aduce dovezi noi privind modul in care stresul acut duce la albirea prematura a parului