Pacienții clujeni se bucură de un nou centru de endoscopie intervențională. Ce servicii medicale oferă

  0
  108
  foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

  Ultima facilitate medicală pusă la dispoziția pacienților Spitalului Clinic Județean de Urgență(SCJU) Cluj este Centrul de Endoscopie Intervențională care funcționează sub coordonarea prof. univ. dr. Romeo Chira, în cadrul Secției Clinice Gastroenterologie.

  Noul serviciu are în componență un laborator de endoscopie terapeutică, cu facilitati de ecoendoscopie și ecografie interventională.

  Printre aparatele de ultimă generație aflate în dotarea centrului amintim aparatul de radiologie cu braț mobil pentru proceduri de diagnosticare și intervenționale, un turn de endoscopie digestivă cu duodenoscop și ecoendoscop, aparat de fibroscan pentru evaluarea non-invazivă a bolilor hepatice cronice și un ecograf ultraperformant.

  Deschiderea activității centrului a avut loc recent, prin prezentarea echipei centrului și a tuturor facilităților; inaugurarea a inclus chiar acordarea de servicii medicale primului pacient, un bărbat în vârstă de 61 de ani; echipa medicală a intervenit pentru investigarea unei tumori benigne în zona esofagiană, o formațiune cu potențial de creștere și transformare malignă.

  Ce servicii medicale asigură noul centru

  Realizarea centrului a presupus reamenajarea spațiului de funcționare, utilizând fonduri asigurate de Consiliul Local Cluj-Napoca și din surse proprii ale spitalului, în valoare totală de aproximativ 250.000 lei iar o altă componentă importantă a fost dotarea cu echipamente și aparatură medicală, din finanțare europeană, prin Consiliul Județean Cluj, de aproximativ 4.200.000 lei dar și cu fonduri asigurate de Ministerul Sănătății.

  Echipele medicale specializate care deservesc centrul vor avea posibilitatea să aplice proceduri terapeutice în afectiunile biliare și pancreatice, să realizaeze proceduri terapeutice combinate cu ghidaj ecografic și radiologic pentru rezolvarea celor mai dificile cazuri de obstructie a căilor biliare, proceduri terapeutice inovative aplicate în premieră în această zonă a țării.

  O altă componentă importantă a activității centrului este dată de efectuarea de ecoendoscopii diagnostice pentru patologii speciale (în boli pulmonare, splenice, retroperitoneale, vertebrale) și drenajul transrectal al abceselor perirectale.

  Articolul precedentPreședintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu: „Nu salariul ci infrastructura medicală precară este primul factor al nemulțumirilor celor care pleacă”
  Articolul următorDecorații acordate de președintele Klaus Iohannis, de Ziua Mondială a Sănătății