Pacientă cu tumoră gigant, de 20 cm, salvată de medicii ieșeni

0
343
Foto: Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iași
S-a prezentat la spital cu dureri insuportabile de spate și dificultăți de mișcare, fiindu-i descoperită o tumoare de proporții impresionante, de 20 cm, care îi punea în pericol atât mobilitatea cât și viața. Confruntându-se cu un diagnostic crunt și dureri insuportabile, o pacientă în vârstă de 54 ani, din Tulcea, a traversat sute de kilometri cu speranța de a găsi salvarea la Iași pentru că a avut încredere în echipa medicală de neurochirurgi ai Spitalului Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu”:
„Mă uitam pe Facebook și am văzut postat de domnul doctor Eva un filmuleț cu un băiețel de la Galați. Și că a fost operat cu succes și m-am gândit să apelez și eu la dânsul și să iau legătura să văd. Și căutând pe Facebook am găsit părinții copilului și am luat legătura. Dânșii au zis că echipa de medici e foarte bună și să apelăm cu succes că va rezolva. Și atunci am sunat aici la spital, am vorbit cu o doamnă asistentă. Dânsa ne-a zis că sunt foarte ocupați, dar a zis să revenim pe la sfârșitul lui noiembrie. Am zis că e mai dificil să așteptăm până atunci și atunci au spus să venim miercuri dimineață la domnul doctor. Și m-am prezentat la domnul doctor cu RMN, ce aveam noi. Dânsul ne-a văzut și m-a și internat. A zis  <<vă internez, e o tumoră și vă operez>>. E mai greu de refăcut pentru că e destul de grea, dar în timp se rezolvă. Și așa am ajuns aici” – relatează Duța Batog, pacientă din Tulcea.

Specialiștii neurochirurgi au fost uimiți de dimensiunea impresionantă a tumorii: Au acceptat provocarea

Tumora, care s-a dezvoltat pe 10 vertebre și amenința viața pacientei, o făcea să sufere dureri insuportabile, afectându-i inclusiv capacitatea de a se deplasa:
„Aveam dureri foarte mari de picioare, nu mai puteam merge și oboseam. Și mă ținea o durere la cervicală în spate. Atunci, am zis să merg să fac un RMN, să vedem despre ce e vorba. Și dânșii de acolo mi-au spus că trebuie consultat un neurochirurg foarte bun. Eu am intrat în legătură la București și de acolo mi s-a recomandat un neurochirurg, pentru că de neurolog nu ține. Și atunci am căutat neurochirurg.
Am căutat pe Facebook. Mulțumim tuturor personalului medical, mai ales medicilor care sunt niște profesioniști și au mâini de aur. Sunt foarte bune postările acestea pe care le prezentați dumneavoastră” a declarat femeia salvată de medicii ieșeni.
Echipa de medici condusă de conf. univ. dr. Lucian Eva a intervenit prompt pentru a salva pacienta. Operația dificilă a fost un adevărat miracol profesional, redându-i nu doar mobilitatea pacientei, ci și o nouă șansă la viață; după cinci ore în sala de operație, echipa medicală a reușit să elimine cu succes tumoarea, dar și să restaureze funcțiile motorii ale pacientei.
Conf. univ. dr. Lucian Eva a condus echipa în această intervenție chirurgicală și a explicat dificultățile și provocările pe care le-a implicat cazul: „Este o pacientă care, în urma investigațiilor efectuate, i s-a pus un diagnostic crunt: o tumoră medulară care s-a dezvoltat la nivelul coloanei cervicale, extinsă pe aproximativ 10 corpi vertebrali și care ne-a pus în față dificultăți reale în ceea ce privește modul în care să gestionăm acest caz. Pentru că, pe lângă dificultățile și provocările pe care le implică un astfel de tip de tumoră, având în vedere lungimea ei, din punct de vedere chirurgical, se punea și problema stabilității coloanei cervicale.
Coloana cervicală fiind o regiune vertebrală extrem de mobilă, la nivelul căreia orice intervenție chirurgicală trebuie urmată de o stabilizare a vertebrelor respective. Noi am fost nevoiți să facem o rezecție a ceea ce se numește arc posterior pe șapte nivele, adică șapte vertebre cervicale, ceea ce predispunea pacienta ulterior, în postoperator, la apariția unor deformități. Și atunci decizia a fost să facem în același timp rezecția tumorii plus fixarea coloanei.
Echipa a fost una multidisciplinară, pentru că avem o echipă specializată în chirurgie spinală care a realizat fixarea, după ce o altă echipă a rezecat tumora respectivă în totalitate. Surpriza a fost că tumora era benignă, ceea ce se numește un neurinom, dezvoltat dintr-o rădăcină nervoasă. S-a făcut o rezecție totală a acestei tumori, astfel încât chirurgia în aceste situații este considerată curabilă, adică pacienta este vindecată” – a precizat neurochirurgul.

Pacientă: „Să le dea Dumnezeu multă sănătate să mai realizeze și alte operații dificile ca a mea”

Pacienta se află acum în procesul de recuperare și primește îngrijiri atente pentru a se vindeca complet după intervenția chirurgicală:  „Această reușită uluitoare demonstrează încă o dată calibrul înalt al serviciilor medicale oferite de Spitalul de Neurochirurgie din Iași și angajamentul său față de îmbunătățirea vieților pacienților. Echipa medicală a reușit nu doar să extirpe complet tumoarea impresionantă, ci și să refacă coloana vertebrală a femeii cu succes. Succesul operației a fost posibil datorită pregătirii riguroase a neurochirurgilor și dotărilor moderne, de ultimă generație realizate în ultimii ani” – transmit, cu binemeritată satisfație, reprezentanții unității spitalicești.
„Am încredere în tot personalul de aici. Ca medic, e super. Și nu numai domnul manager, toți medicii din spitalul acesta sunt super. Super pentru profesionalism, pentru pacienți, cum le acordă atenție, nu am cuvinte…Îi mulțumesc din suflet domnului manager și echipei medicale care a participat la operația mea. Și să le dea Dumnezeu multă sănătate să mai realizeze și alte operații dificile ca a mea. Să facă lumea mai sănătoasă. Cu toată încrederea! Și mulțumim din suflet!” – a transmis Duța Batog, după dificila operație.
„Va fi urmărită periodic la intervale de timp, la două luni, șase luni, un an, doi, trei, pentru a evalua o posibilă recidivă tumorală, puțin probabilă, având în vedere gradul de rezecție a acesteia. Și bineînțeles, evaluarea stabilității coloanei cervicale, care este puțin probabil să aibă modificări, având în vedere că s-a făcut o fixare cu sisteme moderne pentru a preveni o instabilitate.
Este un caz, un caz firesc, deja o normalitate la nivelul clinicii noastre, datorită faptului că echipa medicală este la o maturitate profesională și o experiență profesională de înalt nivel, la care se adaugă și dotarea tehnologică pe măsura spitalului și, bineînțeles, posibilitățile financiare pe care le are spitalul pentru a asigura oricărui pacient care se adresează pentru un act medical pe măsura patologiei pe care o prezintă, indiferent de costurile acesteia” – precizează Conf. univ. dr. Lucian Eva.
Articolul precedentMinistrul Sănătății se va întâlni miercuri cu sindicaliștii Direcțiilor de Sănătate Publică
Articolul următorMinistrul Sănătății nu crede că Planul Naţional de Control al Cancerului va rămâne doar pe hârtie