(P) Simpozionul Abordarea multidisciplinara a piciorului diabetic, organizat in Republica Moldova

0
44

impozionul stiintific dedicat abordarii multidisciplinare a piciorului diabetic, organizat de Asociatia de Podiatrie, a ajuns si in Republica Moldova. Astfel, la Chisinau a fost facut un nou pas in dezvoltarea echipei de specialisti implicati in ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat. Scopul Asociatiei de Podiatrie, prin astfel de activitati medicale de informare, instruire si educatie, este in primul rand preventia si managementul corect al complicatiilor diabetului zaharat. La eveniment au participat specialisti din strainatate, renumiti in ingrijirea persoanelor cu diabet si complicatii ale acestei afectiuni.

„Acest eveniment promoveaza cu adevarat importanta ingrijirii corecte a piciorului in cazul pacientilor cu diabet. Aceasta este o problema care trebuie abordata in intreaga lume, nu doar aici, in Republica Moldova. Ne confruntam cu o epidemie in intreaga lume, in ceea ce priveste diabetul de tip doi. Colaborarea internationala este esentiala, pentru ca putem face lucruri mai bune daca raspandim acelasi mesaj”, a declarat in cadrul evenimentului, Prof. dr. Andrew Boulton, fost presedinte al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului, din Marea Britanie.

„Atunci cand o persoana isi pierde un picior, acest lucru afecteaza bineinteles, calitatea vietii, implicatiile fiind uriase in urma unei amputatii. Asociatia de Podiatrie, lansata de Norina Gavan, in Romania, acum sase ani, este implicata in a asigura ingrijire de specialitate acestor pacienti. Colaborarea internationala este absolut esentiala. Este vorba despre o agregare a acestor tari, a aduce impreuna Republica Moldova, Romania si multe alte tari cum ar fi Ungaria, Franta, Italia, Spania, pentru a lucra impreuna, pentru a face cercetare, pentru a ajuta la educarea pacientilor, pentru a lucra in ceea ce priveste domeniul farmacologiei si al tehnologiei, in domeniul medicamentelor. Cei care beneficiaza de acest lucru sunt pacientii”, a declarat prof. dr. Frank BOWLING, chirurg in Marea Britanie si Doctor Honoris Causa al Academiei de stiinte din Republica Moldova.

Printre principalele teme dezbatutute in cadrul simpozionului s-au numarat piciorul diabetic, vazut ca problema globala, chirurgia piciorului in randul persoanelor cu diabet, managementul piciorului diabetic in cadrul echipei multidisciplinare si ingrijirea corespunzatoare a picioarelor.

Articolul precedentAHA atrage atentia ca suplimentele din ulei de peste nu previn bolile cardiovasculare, dar ar putea scadea usor riscul deceselor
Articolul următorProf. Florian Bodog: Contractul pentru vaccinul impotriva hepatitei B va fi semnat in iunie-iulie