(P) Rolul podiatriei in mentinerea sanatatii picioarelor

0
49

Neuropatia diabetica este una dintre cele mai frecvente complicatii pe termen lung ale diabetului zaharat si cu efecte ireversibile, prin distrugerea progresiva a fibrelor nervoase si afectarea sistemului nervos autonom si somatic.

Neidentificata si netratata la timp, aceasta complicatie poate conduce la aparitia piciorului diabetic si chiar la amputarea membrelor inferioare, fapt care genereaza importante efecte negative asupra calitatii vietii.

„26% din persoanele globului isi uraste picioarele, pentru ca ei considera este o parte a corpului neplacuta. Lumea, populatia, nu este constienta de necesitatea unor picioare sanatoase. iti dai seama de acest lucru cand nu mai ai un picior sanatos. Lumea nu-si da seama ce ar insemna sa nu mai poata umbla sau sa umbli si sa te doara picioarele sau orice parte din picior. Aici este problema pentru ca nu constientizam efectiv importanta picioarelor. Ganditi-va ca 80% din amputatiile care au loc, se realizeaza la persoane cu diabet. Iar amputatia inseamna handicap. Handicapul inseamna din start o calitate a vietii redusa, mult redusa, inseamna costuri sociale, inseamna costuri economice.”, a explicat dr. Norina Gavan, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Astfel persoanele cu diabet si picior dibetic trebuie sa fie extrem de atente cu picioarele lor, sa le examineze, sa isi inteleaga boala, sa o accepte si sa se prezinte la medic de fiecare data cand li se pare ca ceva este in neregula.

Piciorul diabetic necesita, potrivit specialistilor, o abordare pluridisciplinara, din echipa de ingrijire facand parte si podiatrul.

in Romania insa, specialitatea de podiatrie – extrem de necesara in mentinerea sanatatii picioarelor – nu exista inca, dar s-au facut primii pasi spre infiintarea acesteia si crearea de podiatri.

Articolul precedentRecuperarea medicala integrata, un castig pentru pacient, familie si societate
Articolul următorRecomandari de prevenire a pierderii auzului induse prin zgomote