Ministrul Sănătății: OUG pe sănătate a fost dată în interesul pacientului 1

„Nu este o ordonanță de urgență care să prevadă accesul unor spitale la programe, ci una care modernizează Legea 95, Legea Sănătății. Sunt mai multe prevederi în această OUG. Aceasta e dată în special în interesul pacienților din România și are ca scop a le facilita accesul la servicii medicale după modelul celor din Europa”. Este declarația ministrului Sănătății, Victor Costache, care a explicat pentru un post de televiziune motivele care au stat în spatele OUG care liberalizează includerea spitalelor private în programele naționale de sănătate.

Întrebat dacă o eventuală concurență va afecta sistemul public de sănătate, ministrul Sănătății a răspuns: „În niciun caz. În primul rând, aceste principii funcționează peste tot în Europa. De aceea am ajuns să avem un sistem sanitar care este pe ultimul loc în Europa. Noi am corectat o formulare ambiguă în Legea 95, care nu avea nicio bază de aplicare. La sfârșitul lui noiembrie, a fost Comisia Europeană, a elaborat și a prezentat raportul pe sănătate al României și suntem pe ultimul loc la toți indicatorii de sănătate publică. Din păcate, în România avem prea mulți pacienți care nu ajung să se trateze la timp și prea puține spitale. Deci această măsură nu este decât în interesul pacienților. Trebuie să prezentam soluții concrete și cât mai rapide pacienților care mor în fiecare zi. Pacienții vor fi tratați în condiții mai bune”.

 

Coplata, prorogată până în 2021

 

Ministrul Sănătății a vorbit și despre coplată, care a fost prorogrată până în aprilie 2021. ”Când introduci această coplată, e foarte important să adopți și un model european de implementare. Și pentru a diminua acest impact în rândul populației este foarte important ca noi, în România, să avem un model predictibil de asigurări complementare de sănătate sau abonamente de sănătate”, a subliniat el.

”Din 2021 va fi nevoie de coplată sau de asigurări complementare de sănătate”, a mai spus el.

 

Ar trebui decontată mai bine de la CNAS stomatologia

 

Ministrul a afirmă că ar trebui decontată mult mai bine de la CNAS și stomatologia. ”În Europa, tot ce înseamnă stomatologie și oftalmologie sunt incluse în asigurări complementare”, a explicat el.