Organismele modificate genetic, intre avantaje si dezavantaje

0
1502

Organismele modificate genetic reprezinta un subiect sensibil, greu de abordat si rar discutat de medici pana in prezent, explica prof. univ. dr. Maria Mota, Şef al Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova.

Tocmai de aceea, o serie de aspecte ale acestui subiect necesita lamuriri, precum ce inseamna organismele modificate genetic, cum se obtin, care sunt consecintele asupra sanatatii pe termen scurt, mediu si lung, dar si ce avantaje sau ce dezavantaje prezinta consumul acestora.

„Aceste organisme modificate genetic au aparut datorita necesitatii de a se asigura hrana pentru oameni, hrana pentru animale in prezent si in viitorul apropiat, pentru ca organismele modificate genetic au un randament crescut, asigura o productie mare si au o serie de avantaje cum ar fi anumite caracteristici organoleptice, o rezistenta mai mare la boli, la infectiile cu virusi, o rezistenta mai mare la ierbicide si la insecte”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Maria Mota.

Pe langa aceste avantaje, organismele modificate genetic prezinta si numeroase dezavantaje. Acestea sunt cu atat mai periculoase, cu cat nu pot fi toate cunoscute.

„Dezavantajele inca nu le cunoastem pe toate pentru ca se intervine. Organism modificat genetic este acel organism in genomul caruia s-a intervenit prin introducerea de gene fie de la specii inrudite de la plante, fie de la animale, ceea ce pe termen lung s-ar putea sa aibaconsecinte pe care nici macar nu le putem imagina”, a adagat prof. univ. dr. Maria Mota.

Mai mult, potrivit Şefului Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova, consecintele pot sa fie asupra omului, asupra animalelor, dar si asupra mediului, terenului pe care s-au cultivat alimentele modificate genetic.

Genele pot migra si la un alt nivel care nu a fost anticipat, cum ar fi la nivelul unor ierburi in care nu ne-am dori sa se intervina si ele sa castige rezistenta la ierbicide. De asemenea, flora noastra intestinala poate fi afectata mancand alimentate modificate genetic si e posibil ca raspunsul nostru la antibiotice in caz de infectie sa fie modificat, a exemplificat prof. univ. dr. Mota.

„Intervenind la nivel genetic pot sa apara in timp modificari pe care sa le putem scapa de sub control, dar se pare ca zarurile au fost aruncate”, a punctat prof. univ. dr. Mota, subliniind totodata nevoia de laboratoare specializate in Romania, care sa faca periodic controale si sa verifice alimentele si etichetarea.

Articolul precedentPeste 380 de medici la cea de-a IV-a editie a Conferintei Managementul Bolilor Pulmonare
Articolul următorNutritionistii recomanda introducerea iaurtului in dieta persoanelor care doresc sa isi tina greutatea sub control