Ordinul pentru aprobarea Studiului de seroprevalenţă a infecţiei SARS-COV-2, publicat în Monitorul Oficial

0
271

Monitorul Ofical al publicat Ordinul pentru aprobarea efectuării Studiului de seroprevalenţă a infecţiei SARS-COV-2 pe teritoriul României.

Astfel, potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii, studiul va avea loc în perioada iunie-septembrie 2020, prin laboratoarele selectate de direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, iar prezentarea rezultatelor preliminare se va realiza în cursul lunii septembrie 2020.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri că testul de prevalenţă COVID-19, care va arăta procentul de populaţie imunizată la noul coronavirus, se va întinde pe lunile iunie, iulie, august şi va fi făcut pe un eşantion de 29.019 subiecţi.

„Testul de prevalenţă va dura în iunie, iulie şi cred că şi în august. Acest test de prevalenţă se face în toate cele opt regiuni de dezvoltare, în fiecare judeţ, iar în fiecare judeţ pe nouă grupe de vârstă. În fiecare judeţ se vor selecta trei laboratoare pentru analize medicale. Aceste trei laboratoare nu trebuie să fie cele de boli infecţioase sau cele care ţin de pneumologie, unde avem o patologie pulmonară accentuată şi ne poate influenţa studiul. Eşantionul calculat, el diferă de la judeţ la judeţ în funcţie de densitate şi de numărul de populaţie, este de 29.019 de subiecţi. La fiecare dintre aceste laboratoare se prezintă pacienţi care vin pentru recoltarea de analize pentru altă patologie, pentru patologie obişnuită sau pentru evaluare. În funcţie de densitatea populaţiei, 1 la 3, sau 1 din 5, serul rezidual, după lucrarea acestor analize, este preluat, cu acordul acelui pacient, explicându-i-se pentru ce se foloseşte acel ser rezidual. Dacă este de acord îl preluăm, ajunge la INSP unde este lucrat. Sunt nişte teste imunologice (…), care arată imunizarea”, a spus Tătaru, la un post de televiziune, citat de Agerpres.

El a adăugat că testul va arăta procentul de populaţie imunizată pe grupe de vârstă, pe judeţe, pe regiuni şi la nivel naţional.

„Atunci vom observa câţi din populaţia României au trecut prin boală, sunt imunizaţi şi, în funcţie de acest rezultat, putem previziona şi pentru toamnă-iarnă un viitor episod epidemic şi poate şi amploarea acestuia”, afirmat ministrul Sănătăţii.

Articolul precedentTătaru, despre reforma în sănătate: Liberalii intenţionează să modifice Legea, după alegerile parlamentare
Articolul următorMonitorul Oficial a publicat Ordinul privind criteriile de evaluare profesională în Sănătate