O operaţiune de testare anti-COVID-19 a început, luni, în şase centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice în departamentul Dordogne din sud-vestul Franţei, după descoperirea a 160 de cazuri de infectare cu variantele sud-africană şi braziliană ale coronavirusului, au anunţat autorităţile locale, transmite France Presse.

„Constatăm apariţia de variante exotice, nu a celei britanice, ci a celei sud-africane, care este cea mai notabilă. Sunt vizate şase focare de infecţie în departament”, a explicat pentru presă prefectul Frédéric Perissat.

„Obiectivul este de a întrerupe lanţul de transmitere pentru a nu contamina alte instituţii”, a precizat el.

Din cele 67 de centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice dependente (EPHAD), aflate în Dordogne, în jur de 15 sunt afectate în prezent de coronavirus, iar şase dintre ele au fost depistate ca focare de contaminare cu noile variante.

În aceste centre, „toate persoanele venite pentru vizite vor fi testate”, a explicat Marie-Ange Perulli, responsabila locală a agenţiei regionale de sănătate.

„Acţionăm în centre concentrice, nu se face testare masivă în toată comuna”, a precizat ea, menţionând că deocamdată nu a fost observată o „difuzare masivă” în rândul populaţiei generale.

Săptămâna trecută, 160 de persoane, majoritatea rezidenţi în centre EPHAD şi personal de îngrijire, au fost testate pozitiv la variantele sud-africană sau braziliană în Dordogne.

Originea răspândirii acestor variante, a căror secvenţiere este în lucru, rămâne deocamdată necunoscută.