Operație în premieră la Clinica ORL a Spitalului “Marie Curie“: Cel mai mic copil din România care a primit un implant cohlear

0
7912

Un băiețel în vârstă de doar 8 luni, care s-a născut cu hipoacuzie bilaterală profundă, a fost operat în această dimineață la Clinica ORL a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”.

Unicitatea intervenției este reprezentată de vârsta fragedă a copilului, acesta fiind cel mai mic pacient din România care a beneficiat de un implant cohlear.

Echipa medicală care a realizat intervenția chirurgicală a fost condusă de prof. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, șeful Clinicii ORL din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Marie Skłodowska Curie”. Din echipa medicală a făcut parte și dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competență în audiologie.

“Complexitatea intervenției a fost dată de vârsta fragedă a pacientului. Vorbim de un tratament modern, pentru o afecțiune sever invalidantă. Copiii cu pierdere profundă de auz, implantați la vârste cât mai mici, au șanse mult mai mari de a se integra în societate și de a duce o viață normală, fără sprijin suplimentar. Acest lucru reprezintă un avantaj atât pentru copil, cât și pentru societate”, a declarat prof. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe.

Potrivit specialiștilor, cu cât implantarea este realizată precoce, efectele produse de lipsa auzului în dezvoltarea neurocognitivă a copilului sunt recuperate mai rapid, permițând încă din prima copilărie dezvoltarea armonioasă a acestuia. Astfel, experții consideră că orice zi în care copiii aud mai devreme contribuie semnificativ la reducerea decalajelor, dezvoltarea acestora apropiindu-se
mai mult de cea a copiilor născuți fără deficiențe de auz.

“Pentru o intervenție precoce în recuperarea hipoacuziei, este nevoie de screening auditiv și de un diagnostic audiologic efectuat cât mai rapid. Implantul cohlear la această vârstă permite o dezvoltare a limbajului apropiată de a copiilor normal auzitori“, a declarat dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competență în audiologie.

Realizarea acestei intervenții a fost posibilă datorită eforturilor familiei, care a achiziționat implantul din fonduri proprii, întrucât în spitalele din România există lungi liste de așteptare pentru astfel de intervenții. Din această cauză, mulți copii sunt implantați târziu, ceea ce le afectează semnificativ dezvoltarea limbajului. Această situație impune eforturi considerabile din partea sistemului educational, dar mai ales a părinților sau a familiei extinse, pentru a asigura o integrare de succes în școli și pentru a oferi șanse similare de dezvoltare cu copiii care s-au născut cu auzul normal.

Conform estimărilor, peste 3.500 de persoane din România sunt încadrate în grade de  invaliditate cu afecțiuni ale urechii.

Pe lângă impactul emoțional, din punct de vedere economic, o finanțare adecvată, care ar elimina listele de așteptare pentru astfel de intervenții, ar conduce la costuri mult mai mici față de cele pe care le implică asistența persoanelor cu deficit de auz tratabil pe parcursul vieții.

Cum funcționează implantul cohlear?

Implantul cohlear este un dispozitiv medical conceput să înlocuiască funcția urechii interne afectate. Spre deosebire de aparatele auditive, care amplifică sunetul și îl transmit către timpan, implantul cohlear preia semnalele sonore din exterior, le transformă în impuls electric și le transmite direct către nervul auditiv.

Hipoacuzia neuro-senzorială bilaterală severă sau profundă, cunoscută și sub denumirea de surditate, poate fi tratată cu un implant cohlear dacă nervul auditiv este funcțional, dar urechea internă nu poate transmite corect sunetele către acest nerv. Implantul cohlear permite astfel persoanelor afectate să audă, ocolind porțiunea disfuncțională a urechii interne.

Articolul precedentPrimul deces uman din cauza gripei aviare de tip H5N2: Un bărbat de 59 de ani din Mexic
Articolul următorLege promulgată: Prevenirea infecţiei asociate asistenţei medicale, obiectiv major naţional şi o obligaţie a autorităţilor. Ce amenzi sunt prevăzute