ONU: Transmiterea COVID-19 ar putea deveni sezonieră

0
361

Specialiștii Organizației Națiunilor Unite (ONU) arată într-un raport că transmiterea COVID-19 ar putea deveni sezonieră. Însă, deocamdată, datele sunt insuficiente pentru a sugera vremea şi calitatea aerului drept factori pentru a adapta măsurile de combatere a pandemiei, a declarat joi ONU, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie specializată a ONU, a înfiinţat o echipă specială, care reuneşte 16 specialişti, însărcinată cu studierea influenţei factorilor meteorologici şi a calităţii aerului asupra pandemiei.

Primul raport emis estimează că, potrivit caracterului sezonier al bolilor virale respiratorii – în special vârful sezonului rece pentru gripă şi coronavirusurile care provoacă răceli în climatele temperate – COVID-19 ”ar fi o boală sezonieră dacă va persista câţiva ani”.

În același timp, specialiştii ONU au afirmat că studiile de modelare a proceselor au arătat că transmiterea COVID-19 ”ar putea deveni sezonieră în timp, ceea ce sugerează că este posibil să se ia în calcul factori meteorologici şi de calitate a aerului pentru a monitoriza şi prevedea” boala în viitor, potrivit sursei citate.

Însă se consideră că este încă prea devreme pentru a lua în considerare aceşti factori, iar OMM constată că dinamica transmiterii COVID-19 anul trecut ”pare să fi fost influenţată în principal de intervenţiile guvernamentale, mai degrabă decât de factorii meteorologici”.

”În acest moment, datele disponibile nu susţin utilizarea factorilor meteorologici şi a calităţii aerului pentru a permite guvernelor să relaxeze măsurile pe care le iau pentru a reduce transmisiile”, a declarat Ben Zaitchik, copreşedinte al echipei speciale şi membru al Departamentului pentru ştiinţele Pământului şi Planetelor de la Universitatea Johns Hopkins, Baltimore.

”În primul an al pandemiei, am observat valuri de contaminare în anotimpurile calde şi în regiunile calde. Nu există dovezi că acest lucru nu s-ar putea întâmpla din nou”, a adăugat Zaitchik, citat într-un comunicat.

OMM arată de asemenea că, în timp ce studiile de laborator au găsit unele dovezi conform cărora virusul supravieţuieşte mai mult în mediu rece, cu umiditate redusă şi unde există radiaţii ultraviolete slabe, acestea nu au indicat dacă factorii meteorologici au o influenţă semnificativă asupra ratelor de transmisie în condiţii reale.

Potrivit echipei speciale a ONU, chiar dacă datele preliminare arată că o calitate slabă a aerului creşte rata de deces, nu s-a dovedit că poluarea are un impact direct asupra transmiterii pe calea aerului a SARS-CoV-2, mai scrie Agerpres.

 

Articolul precedentOrdin MS: Probele prelevate pentru depistarea coronavirusului, prelucrate în maximum 24 de ore
Articolul următorGCS a anunțat alte 6.174 cazuri zilnice de persoane infectate. Câte decese s-au produs