ONU, despre uciderea medicilor și pacienților dintr-un spital din Gaza: „Nu știm încă amploarea acestui carnagiu, dar este clar că violența și crimele trebuie să înceteze imediat”

0
169
Foto: United Nations
 „Prea multe vieți – și soarta întregii regiuni – atârnă în balanță” avertizează Secretarul General al ONU, António Guterres, și solicită încetarea imediată a focului asupra centrelor umanitare în Orientul Mijlociu. Sute de morți, 500 – conform unor agenții internaționale de presă – este bilanțul funest al bombardării unui spital palestinian.
Oficialul a declarat miercuri că atacurile Hamas din Israel „nu pot justifica pedepsirea colectivă a palestinienilor” din Gaza; „sunt pe deplin conştient de nemulţumirile profunde ale poporului palestinian după 56 de ani de ocupaţie”, a subliniat acesta în timpul unui discurs la Beijing.
Bombardarea cu rachete a spitalului din Gaza a declanșat un val de proteste de amploare atât în Orientul Mijlociu cât și în țări din Africa, Europa sau SUA.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a fost convocat pentru a discuta despre bombardarea unui spital din Fâşia Gaza, în cadrul unei reuniuni de urgenţă miercuri; Emiratele Arabe Unite şi Rusia au solicitat, marţi, o reuniune de urgenţă a celui mai puternic organism al ONU miercuri dimineaţă la New York, au declarat surse diplomatice pentru agenţia DPA. El urmează să voteze proiectul Braziliei  – aflată la conducerea ONU – de rezoluţie la reuniune prin care cere acces umanitar în Fâşia Gaza iar Israelului să renunțe la apelul lansat pentru evacuarea civililor din partea de nord a regiunii de coastă; rezoluţia solicită tuturor părţilor implicate în conflict să respecte dreptul internaţional.

ONU condamnă ferm bombardamentul israelian: „Spitalele și tot personalul medical sunt protejați de dreptul internațional”„Cei găsiți vinovați trebuie trași la răspundere”

Secretarul general al ONU s-a declarat îngrozit de uciderea a sute de civili palestinieni în urma unei lovituri cu rachete asupra unui spital din Gaza, marți. Într-un tweet, oficialul a condamnat ferm bombardamentul, adăugând că „inima lui este alături de familiile medicilor și pacienților celor care au murit”.

În context, reprezentantul ONU a subliniat într-un  comunicat că spitalele și tot personalul medical sunt protejați de dreptul internațional. Totodată, a condamnat și bombardamentul de marți asupra unei școli conduse de agenția ONU care ajută refugiații palestinieni, UNRWA , în care au fost ucise cel puțin șase persoane.

 

La rândul său, șeful ONU pentru Drepturile Omului a descris bombardarea spitalului ca fiind „total inacceptabil㔄Nu știm încă amploarea acestui carnagiu, dar este clar că violența și crimele trebuie să înceteze imediat”, a declarat Înaltul Comisar Volker Türk într-o declarație. Potrivit acestuia, spitalele sunt sacrosante și trebuie protejate cu orice preț, adăugând că „cei găsiți vinovați trebuie trași la răspundere”.

OMS „condamnă cu fermitate atacul”

Civilii uciși de rachete căutau adăpost la spital, ca urmare a ordinului Israelului de evacuare în sud înainte de ceea ce se așteaptă a fi un atac la sol: „OMS condamnă cu fermitate atacul”, a transmis și șeful agenției Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o postare pe platforma de socializare X, fosta Twitter.

„Solicităm protecția imediată a civililor și asistența medicală și ca ordinele de evacuare să fie anulate”, a adăugat el.

Marți seara, la New York, Emiratele Arabe Unite au declarat că, împreună cu Rusia, au convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU privind Palestina, inclusiv atacul asupra spitalului din orașul Gaza.

Ordin de evacuare „imposibil de executat”

Spitalul Arab Al-Ahli era operațional, cu pacienți, îngrijitori și îngrijitori, precum și persoane strămutate interne adăpostindu-se acolo, a declarat OMS într-un comunicat. Acesta era unul dintre cele 20 spitale din nordul Fâșiei Gaza care se confruntă cu ordine de evacuare din partea armatei israeliene:

„Ordinul de evacuare a fost imposibil de îndeplinit, având în vedere insecuritatea actuală, starea critică a multor pacienți și lipsa ambulanțelor, a personalului, a capacității de pat din sistemul de sănătate și a unui adăpost alternativ pentru cei strămuți”, a transmis OMS.

ONU, apel pentru protecția activă imediată a civililor și asistență medicală

„Ordinele de evacuare trebuie să fie inversate. Dreptul internațional umanitar trebuie respectat, ceea ce înseamnă că îngrijirea sănătății trebuie protejată activ și niciodată vizată” – a avertizat ONU.

Fondul ONU pentru Populație ( UNFPA ) a apelat, de asemenea, la rețelele de socializare pentru a condamna greva „Atacurile asupra civililor și asupra infrastructurii civile trebuie să înceteze, iar instituțiile medicale nu trebuie să fie niciodată o țintă”, a postat agenția ONU pentru Sănătatea Reproductivă și Sexuală pe platforma X.

În timpul unei conferințe de presă virtuale care a avut loc marți, înalți oficiali au subliniat condamnarea de către OMS a bombardamentului asupra personalului și civililor din spitalul palestinian menționând că au existat peste 115 atacuri asupra asistenței medicale pe teritoriul palestinian ocupat de la începutul conflictului din 7 octombrie, declanșate de incursiunea sângeroasă a Hamas în sudul Israelului; dintre acestea, 51 au avut loc în Fâșia Gaza, unde 15 lucrători din domeniul sănătății au fost uciși și 27 au fost răniți, a declarat Hyo-Jeong Kim, liderul inițiativei OMS pentru Atacuri asupra Asistenței Medicale.

Gaza: Spitalele și școlile nu sunt în siguranță

Potrivit comunicatului ONU, Gaza are o populație de peste două milioane locuitori iar criza a strămutat aproximativ 600.000 de oameni, mulți căutând să se salveze în spitale care sunt deja copleșite de numărul de victime și decese în creștere, și pe măsură ce combustibilul și proviziile medicale se termină.

Dr. Richard Peeperkorn, Reprezentantul OMS în Teritoriul Palestinian Ocupat, a subliniat dilema cu care se confruntă oamenii care fug: „Ei merg la aceste spitale pentru că se așteaptă să fie locuri sigure. Acum, nici măcar un spital nu mai este un loc sigur, ce este?” a intrebat revoltat. Alimentele, apa și medicamentele esențiale și proviziile de sănătate se epuizează în Gaza, avertizează oficialul: din cele 35 spitale, patru nu funcționează din cauza daunelor grave și a bombardamentelor și, mai mult, doar 8 dintre cele 22 centre de asistență medicală primară UNRWA au fost parțial funcționale.

Acesta a raportat că toate spitalele, în special cele mai mari, nu dispun de echipamente și medicamente esențiale, inclusiv pentru tratarea bolilor netransmisibile, cum ar fi diabetul iar băncile de sânge mai au doar o săptămână de aprovizionare „Pe lângă toate medicamentele esențiale, trebuie să ne gândim și la lucruri simple – materiale de curățare, materiale de igienă – pentru a evita infecțiile. Deja, în spitale, în spitalele cheie, văd o mulțime de infecții, pacienți infectați, din cauza asta” – a adăugat el.

Ajutoarele, blocate la frontieră

Între timp, camioanele care transportă ajutoare de salvare rămân aliniate la punctul de trecere Rafah, singurul punct de trecere a frontierei dintre Gaza și Egipt. Dr. Richard Brennan, director regional pentru urgențe al OMS în Marea Mediterană de Est, a descris situația ca fiind „extrem de frustrantă”: „Înțelegem că există o mulțime de dinamici diferite. Sunt multe, sincer și, de asemenea, știm că există multă diplomație”, a spus el precizând că „oficiali superiori ai ONU sosesc în această seară (n.r. marți) la Cairo și mâine (n.r. miercuri) și sper că vor putea negocia cu toate părțile relevante pentru a deschide deschiderea cât mai curând posibil.”

Un jurnalist a întrebat dacă ajutorul ar putea fi transportat pe calea aerului în Gaza, dar această opțiune a fost exclusă de doctorul Mike Ryan, directorul pentru urgențe al OMS și veteran al răspunsului la Ebola, poliomielita și, cel mai recent, COVID-19; el a explicat că volumul de ajutor care poate fi lansat este mult mai mic decât cel care poate fi livrat pe uscat – mai ales că aproximativ două milioane de oameni din Gaza au nevoie de alimente și medicamente – iar trecerea Rafah este cea mai simplă, mai sigură și mai eficientă modalitate de a trimite ajutor în teritoriul blocat al Palestinei.

„Și nu este vorba doar de trecerea Rafah: este ceea ce se întâmplă în partea îndepărtată a acelei treceri. Nu este doar o problemă de deschidere sau închidere a porții de la graniță. Va necesita o diplomație la nivel foarte, foarte înalt între mai multe țări”, a spus el.

„Violența trebuie să înceteze, bombardamentele trebuie să se oprească și trebuie să obținem asistență pentru oamenii din Gaza. Și asta trebuie să se întâmple acum, asta trebuie să se întâmple în seara asta, asta trebuie să se întâmple mâine dimineață. Asta nu poate aștepta. Pur și simplu nu poate aștepta” – a subliniat oficialul.

Articolul precedentCNAS: „Task Force” pentru combaterea cancerului în România
Articolul următorȘase miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru acces mai ușor la servicii de diagnostic și tratament pentru pacienții cu cancer, AVC, politraumă și arși gravi