CNAS: „Task Force” pentru combaterea cancerului în România

0
208
Foto: Facebook/ Andrei Baciu

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu, precizează că, la nivelul instituţiei, funcţionează din această săptămână un „Task Force” pentru combaterea cancerului în România:

„De astăzi, la CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate funcționează un Task Force pentru combaterea cancerului în România format din reprezentanți ai instituției și medici implicați în lupta cu cancerul.

Începem prin a realiza o cartografiere clară a tuturor serviciilor medicale existente în domeniul oncologiei, de la cele preventive la cele de tratament, de la medicina primară și ambulatorie la serviciile medicale spitalicești. Vom analiza și serviciile medicale conexe de suport pentru fiecare județ în parte.
Pasul doi constă în definirea foarte clară a serviciilor medicale pe care ne dorim să le avem, noi ca țară, pe viitor. Vom proiecta în mod realist și pe baze științifice nevoia de servicii de oncologie pentru următorii 5 ani, astfel încât reformarea serviciilor medicale acordate asiguraților să fie realizată în mod sustenabil.
Pentru a construi un sistem de sănătate modern, european, în România, trebuie să știm unde ne aflăm astăzi. Începem cu domeniul oncologiei. După ce vom avea o imagine clară asupra situației actuale, vom ști mai bine ce și unde lipsește.
Este esențial să avem un plan pe termen mediu și lung de dezvoltare. Acesta va fi unul din obiectivele acestui Task Force”- a scris Andrei Baciu, pe Facebook.

Primul semestru al anului: 28.457 bolnavi (o cincime dintre pacienţii oncologici), înregistrați la Bucureşti în Programul naţional de oncologie

Președintele CNAS informează că, în primul semestru al anului, în Programul naţional de oncologie sunt 143.033 pacienţi: 28.457 bolnavi (n.r. o cincime din numărul pacienţilor oncologici din țară)  sunt înregistraţi la Bucureşti, Cluj (11.661 pacienţi), Iaşi (8.078), Timiş (7.340), Ialomiţa (605) şi Tulcea (475).
„Ca să ne facem o idee despre cât de serioasă este situația și de ce oncologia este o prioritate absolută, ne raportăm la următoarele cifre, din primul semestru al anului. Astfel, în Programul național de oncologie erau înregistrați 143.033 pacienți, dintre care 28.457 de pacienți (o cincime dintre pacienții oncologici) la București, Cluj (11.661 pacienți), Iași (8.078), Timiș (7.340), Ialomița (605) și Tulcea (475).
Important de menționat este faptul că acest demers nu dublează activitățile sau rolurile pe care le au alte grupuri de lucru. Noi vom face în continuare tot ce ține de CNAS pentru implementarea Planului național de prevenire și combatere al cancerului în România.
Acest Task Force are ca obiectiv definirea unei imagini cât mai clare a serviciilor oferite astăzi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pacienților oncologici, cât și stabilirea unui plan sustenabil pentru accesul echitabil și nediscriminatoriu al asiguraților la serviciile medicale, investigațiile și tratamentele decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate” – a mai precizat reprezentantul instituției.
Articolul precedentCNAS: Task Force pentru combaterea cancerului, format din reprezentanţi ai instituţiei şi medici implicaţi în lupta cu această boală
Articolul următorONU, despre uciderea medicilor și pacienților dintr-un spital din Gaza: „Nu știm încă amploarea acestui carnagiu, dar este clar că violența și crimele trebuie să înceteze imediat”