ONG-urile solicita infiintarea de urgenta a unor fonduri pentru bolnavii de SIDA si TBC fara drept la servicii de sanatate

0
56

Mai multe organizatii non-guvernamentale din Romania cer Ministerului Sanatatii sa gaseasca urgent solutii pentru crearea unui fond de urgenta pentru acoperirea serviciilor de spitalizare furnizate persoanelor fara acte sau card de sanatate. Ele solicita, de asemenea, reducerea birocratiei pentru obtinerea documentelor necesare.

ONG-urile atrag atentia ca, in prezent, in Romania, bolnavii de SIDA sau TBC care nu au acte de indentitate sau adapost nu pot beneficia de tratamente.

Potrivit acestora, cea mai mare problema cu care se confrunta pacientii este birocratia, care face foarte dificila obtinerea actelor necesare pentru a fi tratati, in conditiile in care spitalele nu pot deconta spitalizarea persoanelor fara acte de identitate decat in limita a 72 de ore.

„Romania are cea mai ridicata rata de tuberculoza din Uniunea Europeana. in plus, in anii 2010-2014, Romania s-a confruntat cu o epidemie de HIV in randul consumatorilor de droguri, ale carei efecte se resimt si azi. Locurile pentru tratamentul asigurat dependentilor de droguri in Bucuresti sunt sub nivelul necesar. in prezent nu exista un mecanism prin care persoanele fara adapost, bolnave, singure si fara asigurare sau acte de identitate, sa primeasca ingrijirile necesare pentru a diminua riscul transmiterii”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de mai multe ONG-uri din tara noastra.

Potrivit Agentiei Nationale Antidrog, din cei aproape 10.000 de consumatori de droguri injectabile estimati in Bucuresti, doar 37% au asigurare de sanatate, 48% nu au acte de identitate si 16% au locuit pe strada.

Articolul precedentMinistrul Sanatatii cere convocarea de urgenta a ministrilor UE pentru a stopa practica exportului paralel cu medicamente
Articolul următorZiua Internationala Alzheimer, marcata in fiecare an pe 21 septembrie