ONG: „Femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilităţi, persoanele vârstnice, adolescenţii, femeile aflate într-o situaţie de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul organizaţiilor civile şi nu au altă cale de a accesa serviciile vitale de care au nevoie”

0
782
Foto: Asociaţia Moaşelor Independente

Asociaţia Moaşelor Independente (AMI) – organizaţie care oferă servicii de sănătate pentru femei, gravide, mame şi nou-născuţi, servicii medicale şi navigare în sistemul medical pentru persoane vulnerabile şi refugiate – arată că, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, sistemul public medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaţilor, iar persoanele vulnerabile în continuare nu au acces la servicii medicale vitale şi la servicii esenţiale pentru sănătatea reproducerii.

Potrivit asociaţiei, femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilităţi, persoanele vârstnice, adolescenţii, femeile aflate într-o situaţie de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul organizaţiilor civile şi nu au altă cale de a accesa serviciile vitale de care au nevoie.

„În cei doi ani care au trecut de la invazia Ucrainei, societatea civilă din România s-a mobilizat exemplar şi a făcut eforturi uriaşe să ofere refugiaţilor serviciile de care au nevoie: traducători, informaţii despre sistemul medical, înscrieri la medicul de familie, suport psihologic, donaţii de produse de primă necesitate şi chiar sprijin financiar.

La AMI avem o linie telefonică dedicată refugiaţilor, unde le răspundem la întrebările despre sistemul medical din România şi îi ajutăm să se înscrie la medicii de familie şi să acceseze serviciile bazate pe moaşe şi pe medici specialişti.

Sunt multe persoane vulnerabile care în continuare nu se pot descurca fără ajutor. Femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilităţi, persoanele vârstnice, adolescenţii, femeile aflate într-o situaţie de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul nostru şi nu au altă cale de a accesa serviciile medicale vitale de care au nevoie”, transmite Irina Mateescu, moaşă licenţiată, vicepreşedintă a Asociaţiei Moaşelor Independente.

Serviciile specifice sănătăţii reproductive se obţin cu greu în spitalele şi clinicile din România: consultaţii ginecologice, contracepţie, servicii de întrerupere a sarcinii, screening HPV, vaccinare HPV, mamografii şi ecografii mamare, morfologii şi screening fetal, naşteri naturale, sprijinul unei moaşe, ajutor în alăptare şi în înţărcare, educaţie prenatală, educaţie şi consiliere cu privire la îngrijirea nou-născutului – precizează ONG-ul.

„Costuri ridicate, lipsa specialiştilor, lipsa informaţiilor şi lipsa moaşelor din sistemul public de îngrijire pre şi post-natală şi de planificare familială sunt probleme cu care se confruntă toate femeile din România zi de zi.

Pentru femeile refugiate, intervine şi bariera de limbă şi toate acestea au un impact şi mai grav. ştim că sistemul medical românesc este copleşit şi avem cazuri de medici a căror frustrare de a nu avea condiţii bune şi suficient personal medical se răsfrânge asupra refugiaţilor, care sunt trataţi cu ostilitate sau chiar refuzaţi.

Sistemul medical din România încă nu este pregătit pentru integrarea refugiaţilor şi nu oferă nicio alternativă acestor persoane. Unele femei aleg să se întoarcă în Ucraina pentru a naşte, a face avort sau a beneficia de metode de contracepţie”, a subliniat Irina Mateescu.

AMI: „Statul român trebuie să integreze urgent serviciile bazate pe moaşe în sistemul public de asigurări medicale”

În perioada septembrie 2023 – februarie 2024, Asociaţia Moaşelor Independente a furnizat asistenţă medicală, servicii medicale cu moaşa, servicii de sănătate reproductivă, contracepţie, vaccinare, consiliere psihologică şi suport pentru peste 4.000 de persoane, în cadrul proiectului RefugeeHealthJourney, finanţat de CORE cu fonduri American Red Cross, pentru a facilita integrarea în sistemul de sănătate a persoanelor refugiate din Ucraina, în special femei şi persoane vulnerabile.

În ultimii doi ani, asociaţia a furnizat pentru adolescenţi şi tineri servicii esenţiale oferite de moaşe, printre care educaţie pentru sănătatea reproductivă, educaţie pentru prevenirea abuzurilor şi a violenţei de gen, educaţie pre şi postnatală, monitorizarea sarcinilor, a lăuziei şi a nou-născuţilor, consultanţă în alăptare, planificare familială şi educaţie pentru vaccinare pediatrică şi anti-HPV.

În total, de la începutul războiului din Ucraina, Asociaţia Moaşelor Independente a furnizat sprijin şi servicii pentru persoane refugiate şi vulnerabile în peste 150.000 de cazuri:

„Toate aceste servicii trebuie să fie accesibile tuturor persoanelor din România, iar statul român trebuie să integreze urgent serviciile bazate pe moaşe în sistemul public de asigurări medicale, pentru ca moaşele să poată preveni complicaţii şi să contribuie la scăderea ratelor de mortalitate infantilă, maternă, cauzată de cancere feminine, scăderea sarcinilor şi abuzurilor la adolescente, scăderea ratei de prematuritate. Moaşele pot creşte nivelul de educaţie şi de alfabetizare în sănătate al adolescenţilor, femeilor şi întregii familii şi societăţi. Moaşele pot îngriji mama şi nou-născutul împreună, fără ca aceştia să fie separaţi inutil după naştere, în cazurile în care atât mama, cât şi nou-născutul sunt sănătoşi, pot creşte rata naşterilor naturale şi a alăptării, precum şi rata vaccinării pediatrice şi anti-HPV”, a mai susţinut Irina Mateescu.

Articolul precedentCMSB: Matformina – o posibilă soluție în lupta împotriva bolilor parodontale și a problemelor sistemice asociate
Articolul următorFinanțare pentru modernizarea Compartimentului Terapie intensivă neonatală din cadrul Maternității Oradea