CMSB: Matformina – o posibilă soluție în lupta împotriva bolilor parodontale și a problemelor sistemice asociate

0
693

Cercetătorii au identificat o posibilă soluție în lupta împotriva bolilor parodontale și a problemelor sistemice asociate. Matformina, un medicament utilizat pentru diabet, ar putea deține cheia pentru gestionarea eficientă a acestor afecțiuni:

„Studiul recent a evidențiat că matformina nu doar controlează inflamația și nivelurile de glucoză în gură și corp, dar poate preveni semnificativ pierderea osoasă în cazul bolii parodontale. Rezultatele clinice îmbunătățite indică un potențial major pentru prevenția și tratamentul bolilor orale și sistemice” – precizează Colegiul Medicilor Stomatologi din București, referitor la cercetarea intitulată „Repurposing matformina for periodontal disease management as a form of oral–systemic preventive medicine”, ce a fost publicată în Journal of Translational Medicine.

Metabolismul glucozei este cunoscut pe scară largă că are un impact direct asupra progresiei bolii paradontale; cu toate acestea, se știe puțin despre modul în care metabolismul glucozei afectează boala parodontală la persoanele non-diabetice: „Folosind modele preclinice non-diabetice și pacienți parodontali, am descoperit că matformina (un agent farmaceutic capabil să moduleze metabolismul glucozei) a prevenit apariția și progresia bolii parodontale, a modulat metabolismul și inflamația în țesuturile parodontale, a controlat inflamația sistemică acută după tratamentul parodontal și a îmbunătățit parametrii parodontali clinici” – menționează autorii studiului.

Parodontita și gingivita diferă prin distrugerea țesuturilor parodontale de susținere, care este ireversibilă la îndepărtarea provocării microbiene. Cu toate acestea, declanșatorul progresiei de la o gingivita cronică stabilă la parodontoza distructivă rămâne neclar. Acumularea plăcii este un factor fiziologic tranzitoriu care afectează răspunsul inflamator al țesuturilor gingivale. În plus, glicemia este un alt factor fiziologic tranzitoriu, care s-a dovedit că afectează progresia bolilor cu factori de risc inflamatori suprapuneri ai bolii parodontale. Matformina nu este utilizată în mod obișnuit în stomatologie, cu toate acestea, am arătat in vivo că utilizarea sa sistemică a menținut un nivel stabil de glucoză și a modulat metabolismul energetic celular, precum și capacitatea de diferențiere a celulelor epiteliale și stromale din gingie. Acest lucru a dus la o capacitate de prevenire sporită împotriva apariției bolii parodontale, chiar și în prezența disbiozei.

Din păcate, testarea aceleiași abordări in vivo a inflamației gingivale conduse de bacterii la pacienți (modelul gingivitei experimentale) nu ar fi etică, deoarece matformina sistemică nu a fost niciodată utilizată în gestionarea bolii paradontale. Prin urmare, am dezvoltat primul studiu de reutilizare a matforminei sistemice ca adjuvant la tratamentul bolii parodontale, ca prim pas pentru a investiga utilizarea potențială a acesteia în managementul afecțiunii. Am arătat că matformina ajută la controlul răspunsului inflamator sistemic și local după tratament, ceea ce duce la o îmbunătățire ușoară a parametrilor parodontali clinici(…) rezultatele au fost surprinzător de satisfăcătoare, dând semne de eficacitate a potențialelor beneficii ale utilizării matforminaei ca adjuvant al tratamentului parodontal. Un alt aspect important al studiului nostru este doza de matformina aleasă. Animalelor noastre li s-a administrat o doză raportată ca doză orală optimă pentru tratamentul diabeticului uman (1200 mg/60 kg/zi) care a dus la creșterea longevității, în timp ce pacienților noștri parodontali non-diabetici li s-a prescris o doză. echivalent cu 750 mg/60 kg/zi, ceea ce este de 1,6 ori mai mic decât tratamentul raportat pentru diabet. Având în vedere caracterul tranzitoriu al nivelurilor de placă și glucoză între tratament și reevaluare și doza mică utilizată, administrarea mai lungă de matformină ar putea duce la rezultate clinice parodontale semnificativ îmbunătățite” – mai precizează aceștia.

Utilizarea pe termen lung a matforminei are potențialul de a preveni comorbiditățile parodontale și sistemice (diabet și creștere în greutate) care cresc în incidență odată cu vârsta

Potrivit studiului, utilizarea pe termen lung a matforminei a fost asociată cu scăderea mortalității și a bolilor asociate vârstei:

Îmbătrânirea a fost clasificată recent ca o boală tratabilă de către OMS și s-a dovedit a fi la fel de viabilă din punct de vedere economic ca o politică guvernamentală de orizont. În plus, prevenirea apariției și progresiei bolii parodontale s-a dovedit a fi cea mai bună cale economică ca politică guvernamentală. Modelul nostru de îmbătrânire in vivo a indicat că utilizarea pe termen lung a matforminei are potențialul de a preveni comorbiditățile parodontale și sistemice (diabet și creștere în greutate) care cresc în incidență odată cu vârsta. Deși este necesară o înțelegere suplimentară a efectului ei asupra procentului de țesut adipos și asupra modificărilor compoziției corporale, este larg acceptat că diabetul și creșterea în greutate joacă un rol major în inflamație, o creștere continuă a stării inflamatorii generale a populației în vârstă. În schimb, această creștere a inflamației joacă un rol în creșterea inflamației parodontale și a severității bolii. Prin urmare, deoarece o proporție semnificativă a populației dezvoltă boala parodontală la o vârstă mai tânără (30 de ani) în comparație cu alte boli sistemice netransmisibile legate de vârstă, gestionarea afecțiunii de-a lungul vieții folosind strategii de modulare a metabolismului glucozei ar putea duce la îmbunătățirea geriatrică indirectă de sănătate și bunăstare generală. Mai mult, îi poate îndepărta pe stomatologi de a se baza în mod deschis pe antibiotice, un scenariu care a ridicat recent îngrijorări cu privire la contribuția la rezistența antimicrobiană” – argumentează autorii.

În rezumat, administrarea sistemică a matforminei in vivo a oferit un efect preventiv eficient asupra patogenezei dezvoltării și progresiei bolii parodontale prin controlul metabolismului sistemic și parodontal, reacția la deteriorarea oxidativă și inflamația, subliniază specialiștii; mai mult, în limitele studiului pilot, matformina pare a fi o nouă opțiune terapeutică utilă adjuvantă pentru managementul tratamentului parodontal dar, cu toate acestea, sunt necesare teste suplimentare cu titrarea dozei în studii mai mari.

Siguranța și rentabilitatea acestei abordări fac din matformină o abordare translațională ideală care ar putea fi adoptată la scară globală.

Articolul precedentMai rezistente și comode: Noile uniforme ale ambulanțierilor așteaptă aprobarea
Articolul următorONG: „Femeile gravide, mamele singure, persoanele cu dizabilităţi, persoanele vârstnice, adolescenţii, femeile aflate într-o situaţie de abuz, pacientele oncologice sunt în continuare dependente de sprijinul organizaţiilor civile şi nu au altă cale de a accesa serviciile vitale de care au nevoie”