OMS: Țările trebuie să își intensifice eforturile în lupta cu dezinformarea în contextul COVID-19

0
33
Foto: regenhealthsolutions.info

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) împreună cu ONU, agențiile specializate și partenerii au cerut astăzi țărilor să elaboreze și să implementeze planuri de acțiune pentru a promova diseminarea în timp util a informațiilor bazate pe știință și pentru a preveni răspândirea informațiilor false, respectând totodată libertatea de exprimare.

OMS, ONU, UNICEF, UNAIDS, Programul ONU de Dezvoltare (PNUD), UNESCO, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT), inițiativa ONU Global Pulse și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC), împreună cu guvernele din Indonezia, Thailanda și Uruguay au organizat un webinar în marja celei de-a 75-a Adunări Generale a ONU pentru a atrage atenția asupra răului cauzat de răspândirea informațiilor false și dezinformării, aceasta din urmă fiind deliberată pentru a avansa o agendă.

„De îndată ce virusul s-a răspândit pe tot globul, mesaje inexacte și chiar periculoase au proliferat în mod sălbatic pe rețelele sociale, lăsând oamenii confuzi, induși în eroare și prost sfătuiți”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. ”Inițiativa noastră, numită„ Verificat ”, combate dezinformarea cu adevărul. Colaborăm cu parteneri media, persoane fizice, influențatori și platforme de socializare pentru a răspândi conținut care promovează știința, oferă soluții și inspiră solidaritate. Acest lucru va fi deosebit de important deoarece vom lucra pentru a construi încrederea publicului în siguranța și eficacitatea viitoarelor vaccinuri COVID-19. Avem nevoie de un „vaccin pentru oameni” care să fie accesibil și disponibil pentru toți. ”

Ad in title

„Dezinformarea și dezinformarea pun sănătatea și viețile în pericol și subminează încrederea în știință, în instituții și în sistemele de sănătate”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Pentru a combate pandemia avem nevoie de încredere și solidaritate și atunci când există neîncredere, există mult mai puțină solidaritate. Informațiile false împiedică răspunsul la pandemie, așa că trebuie să ne unim forțele pentru a lupta împotriva acesteia și pentru a promova sfaturi de sănătate publică bazate pe știință. Aceleași principii care se aplică pentru a răspunde la COVID-19 se aplică pentru gestionarea infodemiei. Trebuie să îl prevenim, să-l detectăm și să răspundem, împreună și solidar ”.

„Pe lângă impactul imediat asupra răspunsurilor pandemice, dezinformarea subminează încrederea publicului în procesele și instituțiile democratice și exacerbează diviziunile sociale”, a declarat administratorul PNUD Achim Steiner. „Este una dintre cele mai preocupante provocări de guvernare din timpul nostru. PNUD colaborează activ cu statele membre, alte agenții ONU și alți parteneri pentru a găsi răspunsuri holistice care să respecte drepturile omului. ”

„Dezinformarea este una dintre provocările cu cea mai rapidă creștere cu care se confruntă copiii astăzi”, a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF. „Profită de fisurile încrederii în societăți și instituții și le aprofundează, subminează încrederea în știință și medicină și împarte comunitățile. În formele sale cele mai periculoase, cum ar fi atunci când îi convinge pe părinți să nu își vaccineze copiii, poate fi chiar fatal. Deoarece dezinformarea este mai mult un simptom decât o boală, contracararea ei necesită mai mult decât doar furnizarea de adevăr. De asemenea, necesită încredere între lideri, comunități și indivizi. ”

„De la începutul pandemiei, UNESCO și-a mobilizat rețelele internaționale de parteneri mass-media, jurnaliști, factori, posturi de radio comunitare și experți, pentru a oferi cetățenilor mijloacele de a lupta împotriva informațiilor și zvonurilor false – fenomene care au fost exacerbate de pandemia „, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO. ”Este esențială mobilizarea colectivă pentru a promova informații fiabile și de calitate, asigurând în același timp respectarea strictă a libertății de exprimare. O presă liberă, independentă și pluralistă este mai necesară ca niciodată.”

OMS și partenerii au îndemnat țările să se angajeze și să-și asculte comunitățile în timp ce își dezvoltă planurile naționale de acțiune și să împuternicească comunitățile să construiască încredere și rezistență împotriva informațiilor false.

Co-gazdele au solicitat, de asemenea, mass-media, platformelor de socializare, liderilor societății civile și factorilor de influență să își întărească acțiunile de diseminare a informațiilor exacte și prevenirea răspândirii dezinformării și dezinformării. Accesul la informații corecte și schimbul liber de idei online și offline sunt esențiale pentru a permite răspunsuri eficiente și credibile de sănătate publică.

„ONU Global Pulse a fost înființat acum un deceniu în cadrul Sistemului ONU pentru a fi pionier în utilizarea informațiilor predictive în timp real pentru a proteja comunitățile vulnerabile în perioade de criză”, a spus Robert Kirkpatrick, Directorul ONU Global Pulse, secretarul ONU Inițiativa generală privind datele mari și inteligența artificială (AI). „În timpul acestei pandemii am văzut o creștere enormă a cererilor de analize avansate din sistemul ONU și din statele membre. Vom continua să lucrăm cu OMS și alți parteneri pentru a ajuta la identificarea și combate erorile și dezinformarea.”

Articolul precedentMinistrul Sănătății: Nu mă aștept la un lockdown. Mă aștept ca lumea să respecte regulile de protecție
Articolul următorCompaniile aeriene cer teste COVID înainte de plecare pentru a înlocui carantina