Ministrul Sănătății: Nu mă aștept la un lockdown. Mă aștept ca lumea să respecte regulile de protecție

0
15

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat în cadrul unor declarații de presă că nu se așteaptă la un lockdown în viitorul apropiat și că mai degrabă se așteaptă ca populația să respecte măsurile de protecție și de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2. Însă, în caz contrar, pot fi luate în calcul și alte scenarii.

”Eu nu mă aștept la un lockdown în viitorul apropiat. Mă aștept ca toată lumea să respecte niște reguli și niște precauții. Atât timp cât nu respectăm, putem avea tot felul de scenarii. În condițiile în care ne aflăm, cu o lună deosebit de dificilă prin reluarea multor activități, noi nu cerem decât respectarea acelor norme de aplicare a acelor reluări de activitate. Respectând aceste norme avem o menținere în platou, în jur de 1.500 de cazuri pe zi, urmând ca în a doua jumătate a lunii octombrie, după ce trecem această lună de foc, să ne putem gândi și la o pantă descendentă. Dacă nu respectăm aceste lucruri, vom vedea o creștere până spre 2.000 de cazuri pe zi și atunci vom vedea cum trepidează și unitățile de primiri urgențe și terapie intensivă, precum și secțiile de boli infecțioase”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

În ceea ce privește desemnarea altor spitale suport COVID, oficialul a menționat că, deocamdată, la nivelul Capitalei nu se va mai lua o astfel de măsură. Însă situația se poate schimba, atât în București cât și la nivel național, în funcție de evoluția epidemiei.

Ad in title

”În funcție de evoluția și de solicitările din teritoriu ale Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și ale DSP-urilor, atunci sigur că ne gândim și la acest lucru. Dar primordial rămâne acea evoluție a pandemiei. Deocamdată în București nu. Și să reamintim tuturor, acea pandemie ține efectiv de prespital, nu ține de spital. Noi suntem cei care primim cazurile care vin în spital, dar această pandemie se tranșează în prespital. O transmitere comunitară accentuată înseamnă cazuri multe, înseamnă necesitatea de locuri de tratament și cazare în spital”, a subliniat Nelu Tătaru.

Articolul precedentCoronavirus: „Ascultă-ți medicul, protejează-te!”, campanie lansată de AMFB și PMFB
Articolul următorOMS: Țările trebuie să își intensifice eforturile în lupta cu dezinformarea în contextul COVID-19