OMS: Rezistența la antimicrobiene, una dintre cele mai urgente amenințări ale lumii

0
569
Din cauza rezistenței la antimicrobiene, multe infecții sunt tot mai greu de tratat. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au lansat, vineri, noua inițiativă One Health Global Leaders Group privind rezistența la antimicrobiene.
Grupul de lideri globali va pleda pentru acțiuni urgente în combaterea rezistenței la antimicrobiene în toate sectoarele, pentru a asigura disponibilitatea unor medicamente importante în viitor, potrivit OMS.
Grupul este format din șefi de stat, miniștri guvernamentali, lideri din sectorul privat și societatea civilă.

Acesta este coprezidat de excelențele lor Mia Mottley, prim-ministrul Barbados, și șeicul Hasina Wazed, prim-ministru al Bangladeshului.

Rezistența la antimicrobiene, una dintre cele mai mari provocări

Lansat cu ocazia Săptămânii Mondiale de Conștientizare Antimicrobiană 2020 (18-24 noiembrie), grupul își propune să atragă atenția asupra acțiunii de conservare a medicamentelor antimicrobiene și evitarea consecințelor dezastruoase ale rezistenței la antimicrobiene. Creșterea rapidă a rezistenței antimicrobiene a fost descrisă ca fiind una dintre cele mai urgente amenințări ale lumii la adresa sănătății umane, animale și a mediului, punând în pericol securitatea alimentară, comerțul internațional, dezvoltarea economică. De asemenea, aceasta este o amenințare cu privire la progresul vizat în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Rezistența antimicrobiană poate conduce, de asemenea, la creșterea costurilor asistenței medicale, internări în spital, la eșecul tratamentului, boli grave și chiar deces.

Cele mai recente rapoarte ale OMS arată că oamenii rămân fără tratamente eficiente pentru mai multe tipuri de infecții frecvente.

„Rezistența antimicrobiană este una dintre cele mai mari provocări actuale din sănătate și nu ne putem lăsa copiii să o rezolve”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Este momentul să încheiem noi parteneriate intersectoriale care să protejeze medicamentele pe care le avem și să revitalizeze rețeaua pentru altele noi.”

„Trebuie să acționăm astăzi”

Utilizarea eronată și excesivă a antimicrobienelor în rândul oamenilor, animalelor, dar și în agricultură, sunt principalii factori de creștere a rezistenței la antimicrobiene.

„Niciun sector nu poate rezolva această problemă singur”, a declarat QU Dongyu, directorul general al FAO. „Este necesară acțiune colectivă pentru a aborda amenințarea rezistenței antimicrobiene, în diferite sectoare economice și frontiere de țară.”

Utilizarea necorespunzătoare și excesivă a antimicrobienelor în rândul oamenilor, animalelor și în agricultură sunt principalii factori ai problemei. Această provocare globală va ridica necesitatea de a acorda prioritate celor mai bune practici în scest sens la nivel global, regional și național. De asemenea, va susține dezvoltarea și implementarea politicilor și a legislației pentru a reglementa importul, fabricarea, distribuția și utilizarea medicamentelor antimicrobiene de calitate în toate sectoarele.

„Rezistența antimicrobiană este o problemă actuală care afectează sănătatea animalelor, sănătatea umană și mediul înconjurător, trebuie să acționăm astăzi”, a declarat dr. Monique Eloit, directorul general al OIE.

„Sunt încrezătoare că acest grup va susține punerea în aplicare a legislației și va mobiliza părțile interesate pentru a schimba practicile de utilizare a antimicrobienelor, pentru a ne proteja sănătatea și bunăstarea colectivă”, a adăugat dr. Monique Eloit.

Articolul precedentUMF Târgu Mureș: 264 de studenți, voluntari pentru îngrijirea bolnavilor COVID-19
Articolul următorIncendiu Piatra Neamț: Medicul rănit este intubat, stabil, sub tratament specific