OMS: Redemsivir nu este recomandat pacienţilor internaţi la spital cu COVID-19

0
271

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă să nu se administreze remdesivir bolnavilor de COVID-19 internaţi la spital, deoarece acest medicament antiviral nu evită nici decesele şi nici nu este eficient împotriva formelor grave ale bolii.

„Medicamentul antiviral redemsivir nu este recomandat pacienţilor internaţi la spital cu COVID-19, indiferent de gradul gravităţii bolii acestora, pentru că în prezent nu există nicio dovadă care să arate că el ameliorează supravieţuirea ori că permite evitarea ventilării artificiale”, au anunțat reprezentanții OMS, prin intermediul unui comunicat.

Organizaţia a luat această decizie în urma avizului panelului său de experţi, ale cărui concluzii sunt publicate în revista medicală BMJ.

Reprezentanții OMS atenționează asupra „posibilității apariției unor importante efecte secundare” ale acestui medicament, dar şi asupra „preţului relativ important şi implicaţiile logistice”, întrucât este „necesar să fie administrat intravenos”.

Dezvoltat iniţial împotriva febrei hemoragice Ebola, redemsivirul este vândut de către laboratorul Gilead sub numele comercial Veklury. Medicamntul a devenit la 3 iulie primul medicament împotriva COVID-19 care a primit o autorizaţie de punere condiţionată pe piaţa europeană.

Cu toate acestea, el suscită mai mult entuziasm în America de Nord decât în Europa. În Franţa, Înalta Autoritate de Sănătate (HAS) a stabilit că interesul medicamentului – sau ”serviciul medical făcut” – este ”slab”, potrivit AFP.

De asemenea, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat la 2 octombrie că va studia semnalări potrivit cărora ”probleme renale acute” ar putea avea legătură cu administrarea redemsivir.

Experţii OMS şi-au bazat concluziile pe analiza a patru teste clinice internaţionale care compară eficienţa a diverse tratamente şi care au inclus 7.000 de pacienţispitalizaţi cu COVID-19.

Un studiu făcut public la jumătatea lui octombrie şi efectuat în peste 30 de ţări, cu susţinerea OMS, arăta că redemsivirul nu şi-a dovedit beneficiile în privinţa reducerii mortalităţii.

Potrivit unui studiu publicat la sfârşitul lui mai în revista americană New England Journal of Medicine, el reduce – uşor – durata restabilirii bolnavilor de COVID-19 spitalizaţi, de la 15 la 11 zile în medie.

Experţii OMS subliniază că nu se poate spune, în acest stadiu, că redemsivir nu are niciun beneficiu. Însă faptul că eficienţa sa nu a fost dovedită şi posibilele inconveniente, respectiv posibile efecte secundare şi preţul, i-a determinatsă nu-l recomande.

 

Articolul precedentPatru alerte de măşti neconforme aflate pe piaţă, emise de România prin sistemul RAPEX
Articolul următorProcesul de repartiție a candidaților admiși la Rezidențiat începe pe 24 noiembrie