OMS: Peste 400.000 de oameni au murit de malarie anul trecut

0
378

Accesul întrerupt în timpul pandemiei de coronavirus la serviciile destinate să combată malaria va duce la un număr cu mult mai mare de persoane ucise decât de COVID-19 în Africa subsahariană, a avertizat, luni, OMS. Circa 409.000 de oameni la nivel global, majoritatea bebeluși din zonele cele mai sărace ale Africii, au fost uciși de malarie anul trecut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Potrivit celui mai recent raport al OMS, în 2019 s-au înregistrat 229 milioane de cazuri de malarie la nivel global. În ciuda provocărilor fără precedent ale pandemiei Covid-19, multe ţări din întreaga lume au luptat din greu şi au menţinut şi lupta împotriva malariei.

„COVID-19 amenință să deraieze în continuare eforturile noastre de a învinge malaria, în special tratarea persoanelor cu boala. În ciuda impactului devastator pe care COVID-19 l-a avut asupra economiilor africane, partenerii internaționali și țările trebuie să facă mai mult pentru a se asigura că resursele sunt acolo pentru a extinde programele de malarie care fac o astfel de diferență în viața oamenilor.”, a declarat dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa. citat într-un comunicat de presă.

Boala ucide un copil la fiecare două minute

Unele dintre ţările africane cele mai afectate de malarie s-au străduit să facă progrese semnificative începând cu 2016. Din cauza transmiterii continue a malariei prin intermediul ţânţarilor la nivel mondial, jumătate din populaţia globului este expusă riscului de a contracta boala. Boala ucide un copil la fiecare două minute.

Activitatea OMS privind malaria este ghidată de Strategia tehnică globală pentru malarie 2016-2030 (GTS), aprobată de Adunarea Mondială a Sănătății în mai 2015. Strategia include patru obiective globale pentru 2030. Obiectivele pentru 2030 sunt: reducerea incidenței cazurilor de malarie cu cel puțin 90%, reducerea ratelor mortalității malariei cu cel puțin 90%, eliminarea malariei în cel puțin 35 de țări și prevenirea unei reapariții a malariei în toate țările care sunt fără malarie.

Astăzi, marea majoritate a cazurilor de malarie se înregistrează în Africa subsahariană, dar boala afectează şi Asia, America Latină, Orientul Apropiat şi Europa. În Africa apar mai mult de 90% din cazurile de malarie din lume.

Articolul precedentSingurul pacient care a supravieţuit incendiului de la Spitalul din Piatra Neamţ a ieşit de la ATI
Articolul următorO femeie infectată cu noul coronavirus a născut un bebeluș cu anticorpi la boală