Organizatia Mondiala a Sanatatii si Banca Mondiala au dat publicitatii un raport conform caruia aproximativ 20% din cei un miliard de oameni cu dizabilitati au o forma de handicap care le afecteaza in mod semnificativ educatia, veniturile si integrarea sociala.

Potrivit raportului OMS, putine sunt tarile care asigura o ingrijire corespunzatoare persoanelor cu handicap si care promoveaza integrarea sociala a acestora. Cu toate acestea in majoritatea tarilor, persoanele cu handicap sunt stigmatizate si marginalizate si au foarte putine oportunitati pentru a se intretine din propriile resurse.

Astfel ca mai bine de jumatate din persoanele cu handicap nu beneficiaza de servicii medicale de calitate si risca de trei ori mai mult decat persoanele fara handicap sa le fie refuzat ajutorul medical din partea profesionistilor din sistemul medical.

Totodata raportul subliniaza faptul ca in majoritatea cazurilor, copiii cu handicap nu beneficiaza de educatie si nici de programe speciale de integrare sociala. Datele raportului obtinute din 150 de tari prin intermediul unor organizatii regionale ale persoanelor cu dizabilitati vor fi folosite pentru a planifica strategii care sa vina in sprijinul persoanelor cu handicap.

De asemenea raportul face un apel catre profesori si angajatori in vederea facilitarii accesului persoanelor cu handicap la servicii performante de educatie si sa le favorizeze integrarea sociala prin oferirea de locuri de munca.