OMS: Jumatate de miliard de femei aflate la varsta reproducerii sunt afectate de anemie

0
274

Anemia afecteaza aproximativ 500 de milioane de femei aflate la varsta reproducerii din intreaga lume. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2011 29% dintre femeile care nu erau insarcinate, respectiv 38% dintre cele care urmau sa devina mame cu varste in intervalul 15-49 de ani aveau anemie.

Dat fiind efectele negative pe care le-ar putea avea anemia atat asupra mamei – oboseala, letargie, capacitate fizica si de munca scazute, cat si asupra dezvoltarii copilului, OMS recomanda o serie de actiuni prin care prevalenta anemiei sa fie diminuata.

Astfel, organizatia subliniaza necesitatea unei abordari multi-sectoriale a programelor de dezvoltare nationale, dincolo de cele din zona de sanatate, in care sa se tina cont de importanta nutritiei, dar si de alte cauze ale anemiei specifice fiecarei tari. Totodata, OMS mai recomanda si sustinerea administrarii in perioada prenatala a suplimentelor de fier si acid folic (zilnic sau intermitent) ca parte din ingrijirea pre-natala obisnuita.

Aceste directii de actiune sunt indicate de catre OMS in vederea reducerii cu 50% a prevalentei anemiei in randul femeilor aflate la varsta reproducerii pana in 2025.

Articolul precedentLa multi ani 2016!
Articolul următorOMS: Doar 38% dintre bebelusi sunt alaptati exclusiv la san in primele sase luni de viata