OMS: In 2017, numarul de cazuri de pojar a crescut de patru ori, comparativ cu 2016

0
161

Pojarul a revenit in regiunea europeana, atrage atentia Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). in 2017, boala a afectat 21.315 persoane, comparativ cu 5.273, in 2016, arata datele publicate de organizatie.

Raportul OMS a fost dat publicitatii inaintea unei intalniri pe tema imunizarii, care a avut loc la Muntenegru.

„Fiecare persoana din Europa afectata de pojar ne aminteste ca adultii si copiii nevaccinati, indiferent de zona in care locuiesc, sunt expusi riscului de a se imbolnavi si de a raspandi infectia. Peste 20 de mii de imbolnaviri si 35 de decese numai in 2017 sunt o tragedie pe care pur si simplu nu putem sa o acceptam”, a spus Dr. Zsuzsanna Jakab, directorul OMS pentru regiunea Europei.

Potrivit OMS, in 2017, au fost raportate focare de pojar in 15 din cele 53 de state din regiune. Cele mai multe imbolnaviri au fost in Romania (5.562), Italia si Ucraina.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia ca, in ultimii ani, aceste tari s-au confruntat cu o serie de provocari in domeniu, intre care scaderea ratei generale a acoperirii vaccinale, rate scazute de vaccinare in randul unor grupuri marginalizate de populatie sau intreruperi ale fluxului de aprovizionare cu vaccinuri.

Focare de pojar au fost raportate si in state precum Grecia, Germania, Franta, Rusia, Belgia sau Marea Britanie. Chiar daca la finalul lui 2016, 42 de state au reusit sa intrerupa epidemia de pojar, OMS a avertizat ca focarele de infectie vor continua sa izbucneasca pana cand nu va fi imunizat fiecare copil si adult susceptibil imbolnavirii.

Masuri pentru stoparea infectarii si pentru prevenirea unei noi epidemii se iau pe numeroase fronturi, aminteste OMS. Ele includ sensibilizarea opiniei publice, imunizarea angajatilor din sistemul medical si a altor adulti aflati in grupe de risc, dar si rezolvarea provocarilor legate de accesul si furnizarea vaccinurilor.

Articolul precedentDr. Cristian Grasu: Romania ar avea nevoie de aproximativ 130 de kilograme de imunoglobulina
Articolul următorNivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta