OMS: Hepatita E afecteaza anual la nivel mondial peste 20 de milioane de oameni. 3 milioane prezinta simptome

0
312

Hepatita E este o boala a ficatului cauzata de virusul hepatitic E, un virus ARN neanvelopat.

Virusul hepatitic E se transmite in principal prin intermediul apei potabile contaminate, precum si prin toxiinfectia cauzata de ingestia de produse derivate ce provin din animale infectate, transfuzie de produse din sange infectat sau transmiterea verticala- adica de la femeia gravida la fat.

De obicei, hepatita E este o infectie auto-limitata, care se remite in termen de 4-6 saptamani. De asemenea, foarte rar exista si o forma dehepatita E fulminanta care determina insuficienta hepatica acuta ce poate duce la deces.

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca anual, exista aproximativ 20 de milioane de infectii cu virusul hepatitic E, din care sunt peste 3 milioane de cazuri simptomatice. Aceleasi date indica 56.600 de decese legate de hepatita E. De asemenea, hepatita E afecteaza populatia din intreaga lume, dar prevalenta este cea mai mare in Asia de Est si de Sud.

Printre simptomele hepatitei E se afla icterul (colorarea in galben a pielii si sclerei ochilor, iar urina are culoarea inchisa si scaunele sunt decolorate), pierderea apetitului alimentar, ficatul marit (hepatomegalia), durere si sensibilitate abdominala, greata si varsaturile, dar si febra.

Hepatita E are o faza acuta ce dureaza timp de 1-2 saptamani.

Diagnosticul Hepatitei E se face in urma detectarii anticorpilor specifici IgM si IgG la virusul din sangeLE persoanei testate. Teste suplimentare includ reactia in lant a revers transcriptazei polimerazei (PCR-RT) pentru a detecta ARN-ul virusului hepatitic E in sange.

in China s-a produs si licentiat in 2011 primul vaccin pentru a preveni infectia cu virusul hepatitei E, cu toate ca nu este inca disponibil la nivel global, potrivit OMS.

O preventie eficienta a hepatitei E se poate face prin mentinerea standardelor de calitate pentru aprovizionarea cu apa a populatiei, prin stabilirea unor sisteme adecvate pentru eliminarea deseurilor sanitare. De asemenea, se pot lua masuri la nivel individual, cum ar fi spalarea mainilor cu apa in conditii de siguranta – in special inainte de manipularea alimentelor, evitarea surselor nesigure de apa sau a ghetii de puritate necunoscuta, dar si aderarea la practicile alimentare sigure recomandate de OMS.

Articolul precedentSubprogramul National de Fertilizare in Vitro continua. 850 de cupluri beneficiaza in 2016 de fertilizare in vitro finantata de
Articolul următorZiua Mondiala a Intolerantei la Gluten 2016