OMS avertizeaza: Numarul de persoane afectate de dementa se va tripla in urmatorii 30 de ani

0
342

Pe masura ce populatia globala imbatraneste, este de asteptat ca numarul persoanelor care vor suferi de dementa sa se tripleze, de la 50 de milioane in prezent, la 152 de milioane pana in anul 2050, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.

„Anual, aproape 10 milioane de oameni dezvolta dementa, iar 6 milioane dintre acestia provin din state cu venituri mici sau medii. Acesta este un semnal de alarma: trebuie sa acordam o atentie deosebita acestei provocari aflate in crestere si sa ne asiguram ca, indiferent unde locuiesc, persoanele care sufera de dementa primesc ajutorul de care au nevoie”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.

Potrivit datelor, costul anual asociat dementei este de 818 miliarde de dolari, echivalentul a mai mult de 1% din Produsul Intern Brut Global. Pana in anul 2030, OMS se asteapta ca acest cost sa se dubleze.

in acest context, OMS a lansat o platforma adresata persoanelor care sufera de dementa, cu ajutorul careia vor fi monitorizate serviciile oferite bolnavilor si insotitorilor acestora, la nivel statal si global, dar si existenta politicilor nationale in domeniu.

Pana in prezent, organizatia a colectat date din 21 state, urmand ca pana la sfarsitul anului 2018, numarul acestora sa ajunga la 50.

Din informatiile colectate pana in prezent, 81% dintre state desfasoara deja programe pentru constientizarea dementei sau campanii pentru reducerea riscurilor de a dezvolta boala, 71% au deja o platforma dedicata afectiunii si ofera sprijin ingrijitorilor bolnavilor, iar 66% au initiative in domeniu.

Dementa reprezinta o denumire generica pentru mai multe boli care afecteaza memoria, alte abilitati cognitive si comportamentale si care interfereaza in mod semnificativ cu abilitatea unei persoane de a-si desfasura activitatile zilnice. Potrivit statisticilor, dementa este mai des intalnita in randul femeilor. Cea mai cunoscuta forma de dementa este boala Alzheimer.

in Romania, potrivit unor statistici recente, aproximativ 270 de mii de persoane sufera de Alzheimer sau alte forme de dementa.

Articolul precedentCum protejam spatele copiilor: care sunt posturile corecte si mobilierul adecvat pentru buna dezvoltare a coloanei vertebrale
Articolul următorCare sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale