OMS: Aproximativ 600 de milioane de oameni din intreaga lume sufera intr-un an o toxiinfectie alimentara

0
85

Anual, aproximativ 600 de milioane, adica aproape 1 din 10 persoane din intreaga lume se imbolnavesc dupa consumul de alimente contaminate, potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Dintre acestea, 420.000 isi pierd viata din cauza acestor toxiinfectii alimentare. Cei mai afectati sunt copiii cu varsta sub 5, categorie unde se inregistreaza 125.000 de decese in fiecare an.

Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de bacterii, virusuri, paraziti sau substante chimice care patrund in corp prin alimentele contaminate sau prin apa, arata rapoarte ale OMS. Printre agentii patogeni care determina o toxi-infectie alimentara se numara Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli si forma enterohemoragica a Escherichiei, Listeria sau Vibrio cholerae.

Frecvent, toxiinfectiile alimentare sunt produse de alimentele de origine animala preparate necorespunzator, fructe si legume contaminate cu materii fecale sau de molustele sau crustaceele crude care contin biotoxine marine. Aceste produse alimentare care contin bacterii, virusuri, paraziti sau substante chimice daunatoare cauzeaza mai mult de 200 de boli – care variaza de la diaree la cancer, potrivit OMS.

Cel mai frecvent, consumul de alimente contaminate determina boli diareice care sunt responsabile de imbolnavirea a 550 de milioane de oameni, dar si de decesul in fiecare an a 230.000 de persoane, mai arata datele OMS.

in acest context, OMS atrage atentia siguranta alimentara, nutritiei si securitatea alimentara sunt indisolubil legate. Astfel, se subliniaza ca lanturile de aprovizionare cu alimente trec acum mai multe frontiere nationale, pentru care se cere o colaborare intre guverne, producatori si consumatori – prin care sa se contribuie la asigurarea sigurantei alimentare.

Articolul precedentZiua Internationala de lupta impotriva Cancerului Ovarian: depistat devreme, supravietuirea ajunge la peste 90%
Articolul următorConsultatii dermatologice gratuite in licee din mai multe orase din tara in cadrul Campaniei Nationale Euromelanoma