OMS: 151 de cazuri de salmoneloză asociate consumului de ciocolată provenită din Belgia

0
238

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat înregistrarea a 151 de cazuri de salmoneloză asociate consumului de ciocolată provenită din Belgia, după o analiză genetică realizată în Marea Britanie.

La analiză s-a detectat o legătură genetică între bacteria ce provoacă această boală, Salmonella, şi o serie de produse de ciocolată provenite din Belgia, mai ales produsele de tip Kinder, care au fost distribuite în 113 ţări, notează OMS într-un comunicat, relatează EFE, scrie Agerpres.

Potrivit Agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară (UKHSA), focarul de „Salmonella Typhimurium”, din care primul caz a fost detectat în decembrie 2021, este rezistent la şase tipuri de antibiotice.

Până în acest moment, cei mai afectate sunt persoanele cu vârsta sub zece ani şi femeile, reprezentând 134 de cazuri, fiind vorba de produse destinate mai ales copiilor.

OMS consideră că riscul ca boala să se extindă în Europa (focarul cazurilor) sau în lume este moderat, mai ales că majoritatea produselor suspectate au fost retrase de pe piaţă.

Belgia, unde s-a declanşat focarul, este cea mai afectată, cu 26 de cazuri raportate. Aceasta este urmată de Franţa, cu 25 de cazuri.

În Spania există un singur caz confirmat, deşi Centrul European pentru Prevenire şi Control al Bolilor investighează alte două cazuri care ar putea fi asociate.

Ca măsură preventivă, Agenţia spaniolă pentru siguranţă alimentară şi nutriţie (Aesan) a dispus retragerea tuturor produselor tip Kinder, potrivit sursei citate.

Salmoneloza este o boală cu transmitere alimentară asociată în mod obişnuit consumului de ouă, carne şi produse lactate şi provoacă de obicei simptome uşoare, printre cele mai comune fiind febra, durere abdominală sau greţuri.

Totuşi, acest focar a atras atenţia OMS deoarece 21 de cazuri au prezentat simptome severe, iar 9 persoane au necesitat spitalizare.

Pentru a evita îmbolnăvirea, OMS recomandă o igienă corectă a mâinilor, mai ales după intrarea în contact cu animale, precum și gătirea corectă a alimentelor și spălarea legumelor şi a fructelor înainte de consum.

Articolul precedentCreșetere cu 79% a cazurilor de rujeolă pe plan global în primele două luni din 2022
Articolul următorCum îi ajutăm pe copii să facă față stresului