Obiceiuri periculoase care afecteaza smaltul dintilor: alimentele acidulate provoaca eroziuni sau carii

0
160

Un element foarte important din structura dentara este smaltul dentar, stratul exterior, dur, ce acopera coroana dintelui. Protejarea smaltului dentar este foarte important in pastrarea sanatatii dintilor, mai ales ca odata afectat, acesta nu se poate regenera.

„in momentul in care dintele erupe in cavitatea bucala, celulele responsabile de formare a smaltului isi pierd functionalitatea, de aceea smaltul nu poate fi regenerat in cazul in care acesta este distrus de procese carioase, eroziuni. in anumite situatii smaltul poate beneficia de depuneri pe suprafata sa, de precipitate de fosfat de calciu de origine salivara sau exogena – dar aceste mici depuneri nu pot inlocui in totalitate pierderi semnificative de substanta dura”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog, intr-un comunicat de presa.

Prin organizarea structurala complexa si a gradului ridicat de mineralizare, smaltul dentar este cea mai dura structura din organismul uman – mult mai dur decat osul. Specialistul explica faptul ca in forma sa matura, smaltul contine mai mult de 95% substanta minerala, iar duritatea smaltului confera coroanei dintelui o inaltarezistenta la zgarieturi, abraziune sau slefuire. Cu toate acestea, exista substante sau chiar comportamente alimentare ce pot afecta smaltul dentar.

„Pe de-o parte acizii produsi de bacteriile din placa bacteriana depusa pe dinti duc la scaderea pH-ului dinteluisi la demineralizarea smaltului. O usoara demineralizare poate surveni de fiecare data cand mancam sau bem ceva acid. De asemenea, smaltul se poate sparge sau crapa, de aceea trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca odata distrus smaltul, ne putem pierde foarte usor dintele din cauza complicatiilor ce pot aparea. Un rol foarte important in producerea eroziunii dentare il are consumul de bauturi acidulate, sucuri din fructe, citrice si anumite alimente. Bauturile acidulate contin acid fosforic, fructele contin acid citric si acid malic, produsele fermentate contin acid lactic, strugurii si vinul contin acid tartaric. Este important sa consumati aceste alimente cu moderatie si doar in timpul meselor.”, recomanda dr. Andra Custura.

Articolul precedentTratamentele pentru cele 38 de victime din Colectiv pot fi decontate
Articolul următorNoutatile in lupta impotriva cancerului, dezbatute la Conferinta Nationala FABC: