Obezitatea reduce eficienta vaccinului impotriva gripei, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani. Acestia au analizat legatura dintre obezitate si gripa, aratand ca rata mortalitatii este mult mai mare in cazul soarecilor supraponderali.

Astfel expertii americani au realizat cercetarea pe 500 de oameni vaccinati impotriva gripei. Ei au analizat nivelul anticorpilor la 11 luni de la vaccinare si au observat ca la jumatate dintre persoanele obeze, acesta era de patru ori mai mic decat la inceputul studiului. in cazul participantilor cu o greutate normala acest deficit a fost constatat doar la un sfert dintre ei. Astfel concluzia la care expertii au ajuns este aceea ca imunitatea la persoanele obeze este de calitate mai slaba.

De asemenea probele de sange au fost contaminate cu virusul gripei , pentru a declansa secretia de interferon-gamma, o linie de aparare impotriva agresiunilor microbiene. si in aceasta situatie concluzia a fost aceeasi, vaccinul a fost eficient la 25% din obezi, fata de 75% la grupul de persoane cu greutate normala.

Pana la acest studiu era cunoscut faptul ca obezitatea scade eficienta vaccinurilor impotriva hepatitei B si a tetanosului la copii. in acest context medicii sustin necesitatea si altor studii pentru a fi gasite solutii care impiedica reducerea eficientei vaccinului gripal. O prima solutie in acest caz ar fi adaptarea dozelor de vaccin.