Oamenii de stiinta au realizat numeroase studii, potrivit carora copiii obezi sau supraponderali, in special cei de varsta mai mare, sunt predispusi unei tulburari neurologice, cunoscuta in literatura de specialitate ca hipertensiune intracraniana idiopatica, afectiune care duce la orbire.

Cercetatorii au verificat starea de sanatatea a 900.000 de copii, cu varste cuprinse intre 2 si 19 ani si au descoperit ca 78 dintre acestia sufereau de hipertensiune intracraniana idiopatica, toti fiind supraponderali sau obezi. Totodata, expertii au ajuns la concluzia ca adolescentii si copiii obezi prezinta un risc cu 16% mai mare de a suferi de hipertensiune intracraniana idiopatica decat copiii cu o greutate normala. La persoanele adulte obeze sau supraponderale, aceasta afectiune poate aparea intre 20 si 44 de ani.

Hipertensiunea intracraniana idiopatica este o tulburare neorologica, caracterizata de o presiune crescuta in jurul creierului, cu simptome precum durerea de cap, vederea incetosata, senzatia de greata si chiar tulburari de vedere. Factorii de risc, raspunzatori de aparitia acestei afectiuni neurologice sunt anemia de la deficitul de fier, supraponderalitatea, obezitatea, insuficienta renala cronica, hipotiroidism, instalarea menstruatiei si chiar vitamina A.