Oamenii care sar peste micul dejun sunt supusi riscului de a suferi de ateroscleroza

0
57

Renuntarea la micul dejun este asociata cu un risc crescut al aparitiei aterosclerozei, atrage atentia un studiu publicat in revista Journal of the American College of Cardiology. Ateroscleroza este o afectiune caracterizata prin intarirea si ingustarea arterelor, in cadrul unui proces lent si progresiv. Boala poate impiedica buna desfasurare a circulatiei sanguine, obstructionand accesul sangelui catre organele vitale.

in realizarea studiului, oamenii de stiinta din Madrid au examinat femei si barbati care nu aveau probleme cu inima sau afectiuni cronice ale rinichilor. Voluntarii au completat chestionare privind dieta uzuala, iar obiceiurile privind micul dejun au fost stabilite pe baza procentului zilnic de calorii pe care acestia il asimileaza la prima masa din zi.

Dintre cei 4052 de participanti, 2.9% nu mananca la micul dejun, 69.4% prefera un mic dejun sarac in calorii, iar 27.7% unul copios.

Potrivit specialistilor, ateroscleroza a fost observata mai frecvent in randul celor care sar peste micul dejun si in a celor care prefera un mic dejun sarac in calorii.

De asemenea, in randul celor doua categorii au fost observati si cei mai multi markeri de risc cardiometabolic. Cercetatorii atrag atentia ca persoanele care sar peste micul dejun au avut cea mai mare circumferinta a taliei, cel mai ridicat indice de masa corporala, cea mai ridicata tensiune arteriala, dar si niveluri ridicate de lipide in sange si de glucoza la nastere.

Astfel, potrivit cercetatorilor, in general, participantii la studiu care nu mananca de dimineata au avut un stil de viata nesanatos, care include o dieta saraca, consum frecvent de alcool si tutun. De asemenea, ei au fost mai predispusi aparitiei obezitatii si hipertensiunii.

Cercetatorii subliniaza ca in prezent, intre 20 si 30% dintre adulti sar peste micul dejun, iar acest lucru duce la cresterea gradului de raspandire a obezitatii si a anomaliilor cardiometabolice asociate.

Articolul precedentMedicii pneumologi marcheaza astazi, Ziua Pneumologiei Romanesti
Articolul următorCum trebuie ingrijite persoanele care sufera de tulburari cognitive