O versiune modificată a vaccinului Moderna, testată împotriva variantei sud-africane în studii clinice

0
279
vaccin, COVID-19
vaccin, COVID-19

O versiune modificată a vaccinului anti-COVID-19 Moderna, dezvoltată în mod special împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, este pregătită să fie testată pe oameni în cadrul unor studii clinice, a anunţat compania americană de biotehnologie, informează AFP.

„Moderna a a trimis dozele cu vaccinul său candidat, creat special împotriva variantei identificate prima dată în Africa de Sud, către National Institutes of Health (NIH), pentru un studiu clinic”, au precizat reprezentanţii companiei, miercuri, într-un comunicat.

Varianta sud-africană este considerată de oamenii de ştiinţă drept una dintre cele mai îngrijorătoare, întrucât a arătat că poate să contracareze, parţial, mecanismele imunitare de apărare dezvoltate după infectarea cu tulpina originală sau după injectarea unui vaccin.

În ianuarie, Moderna a anunţat că a observat o reducere a eficacităţii vaccinului său împotriva acelei variante, deşi nivelul de eficacitate a rămas ridicat. Compania americană a decis atunci să înceapă să dezvolte o nouă formulă a vaccinului.

Totodată, Moderna a anunţat că şi-a crescut previziunile referitoare la producţia sa de doze anti-COVID-19 pentru anul 2021 – de la 600 de milioane de doze la 700 de milioane de doze.

Compania a precizat, de asemenea, că a făcut investiţii pentru a putea să producă 1,4 miliarde de doze în 2022.

Până acum, Moderna a livrat circa 60 de milioane de doze, dintre care 55 de milioane de doze în Statele Unite.

Firma americană are în vedere mai multe opţiuni pentru a consolida protecţia imunitară a vaccinului său:

  • folosirea unei noi formule (denumită mRNA-1273.351) pentru o doză suplimentară după vaccinul iniţial
  • o doză unică ce combină noua formulă cu vaccinul iniţial
  • o a treia doză a vaccinului iniţial

O altă strategie ar fi aceea de a utiliza, ca primă doză, vaccinul modificat sau combinarea vaccinului modificat cu cel iniţial.

„În lupta noastră împotriva COVID-19, trebuie să fim vigilenţi şi pro-activi în ceea ce priveşte subiectul noilor variante ale SARS-CoV-2 care apar”, a declarat Stephane Bancel, CEO-ul companiei Moderna, citat în acelaşi comunicat.

„Moderna se angajează să facă oricâte modificări ale vaccinului nostru vor fi necesare, până când pandemia va fi sub control”, a continuat el.

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a anunţat, luni, că producătorii de vaccinuri nu vor trebui să organizeze noi studii clinice îndelungate pentru versiunile modificate ale vaccinurilor lor care sunt deja autorizate, ci doar teste mai puţin extinse, fapt care ar trebui să accelereze considerabil punerea lor pe piaţă, în cazul obţinerii unor rezultate concludente.

Articolul precedentOMS: O persoană din zece care a avut COVID-19 prezintă simptome şi după 12 săptămâni de la boală
Articolul următorDe ce apar cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 după vaccinul anti-COVID-19. Explicația Ministerului Sănătății