O tulpina B a virusului gripal face ravagii in Statele Unite. Ce masuri au luat autoritatile

0
24

Peste 3,7 milioane de americani s-au imbolnavit de gripa in acest sezon, potrivit autoritatilor din domeniul de sanatate. Majoritatea cazurilor sunt pricinuite de o tulpina numita B / Victoria, care de obicei nu apare pana la sfarsitul sezonului gripal. Acesti virusi tind sa infecteze mai des copiii si adultii tineri, dar oricine poate fi afectat.

Pentru a limita numarul cazurilor, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) au distribuit pe intreg teritoriul tarii peste 169 de milioane de doze de vaccin gripal. in plus, autoritatile au sfatuit oamenii sa se spele des pe maini, sa ramane in case daca sunt bolnavi si sa isi acopere nasul si gura atunci cand stranuta si tusesc. in pofida acestor recomandari si a actiunilor autoritatilor, bilantul este in prezent de aproape 2.000 de decese, printre care si 19 copii.

 

Ad in title

Sistemul imunitar si lupta cu virusul gripal

 

Noile cercetari ofera o perspectiva asupra motivului pentru care unele tulpini de gripa afecteaza mai grav anumite grupe de varsta. Explicatia este legata, in parte, de ce tulpina de gripa a afectat persoana respectiva in copilarie.

Cercetatorii au analizat dosarele medicale privind gripa de-a lungul timpului si au descoperit ca sistemul imunitar al organismului „isi aminteste” prima confruntare cu virusul, construind o aparare durabila si puternica impotriva lui. Fenomenul se numeste „amprenta imunologica”.

Problema este ca organismul isi aminteste doar cum sa combata doar acea tulpina virala particulara a gripei. Asta inseamna ca reactiile sistemului imunitar nu sunt la fel de puternice impotriva altor tulpini.

„Cu alte cuvinte, daca ai fost un copil si ai avut gripa in 1955, cand circula virusul H1N1, nu si H3N2, era mult mai probabil sa ajungi in spital anul trecut din cauza unei infectii cu H3N2 decat cu H1N1, desi ambele tulpini erau in circulatie „, a declarat autorul studiului, Michael Worobey, intr-un comunicat. Worobey conduce departamentul de ecologie si biologie evolutiva la Universitatea din Arizona.

„Sistemul nostru imunitar pare sa fie setat pe lupta cu doar o jumatate din diversitatea genetica a gripei. Trebuie sa gasim modalitati sa schimbam acest lucru”, a explicat Worobey, potrivit NBC News.

Articolul precedentReactia Sanitas dupa decizia Guvernului privind sporurile: Un prim pas spre normalitate
Articolul următorPericol de accidente de sabatori; cat de periculos este dopul de la sticla desampanie