O scoala din cinci din judetul Harghita, fara autorizatie sanitara

0
180

Un numar de 101 scoli din judetul Harghita nu au autorizatie sanitara de functionare, cele mai multe dintre ele fiind din mediul rural.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judetean, din totalul de 564 de scoli existente in judet, 101 nu vor avea autorizatie de functionare, iar 114 urmeaza sa fie autorizate pana la sfarsitul anului. Restul de aproape 350 nu au probleme din acest punct de vedere, obtinand deja autorizatia de la Autoritatea de Sanatate Publica.

Motivele pentru care cele o suta de scoli nu au autorizatie sanitara de functionare sunt legate de lipsa apei potabile si a grupurilor sanitare corespunzatoare, precum si lipsa rampelor de gunoi.

Inspectorul scolar general, Bondor Istvan, a declarat pentru AGERPRES ca numarul unitatilor neautorizate va scadea, intrucat in judet au inceput lucrarile la 20 de scoli izolate, pentru care au fost alocate fonduri importante. Este vorba de introducerea apei curente prin realizarea de foraje, de amenajarea unor toalete moderne si de realizarea unui sistem de canalizare. „Sunt scoli din toate zonele judetului, unde nu a fost niciodata apa curenta si unde acum se lucreaza intens la acest lucru”, a spus Bondor Istvan.

Acesta a precizat ca situatia exacta se va cunoaste dupa finalizarea controlului efectuat de autoritati in unitatile de invatamant.

De altfel, echipe mixte formate din reprezentanti ai Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului Şcolar, ai Consiliului Judetean, dar si ai Autoritatii de Sanatate Publica si ai Politiei judetene verifica modul in care unitatile de invatamant sunt pregatite pentru noul an de invatamant.

Se controleaza daca unitatile scolare au autorizatie sanitara de functionare, daca au facut igienizari si reparatii si daca este asigurata siguranta elevilor. De asemenea, se verifica existenta stocului de combustibil pentru iarna, necesarul privind transportul scolar si se va incerca identificarea eventualelor probleme care ar putea sa afecteze inceperea in bune conditii a noului an scolar.

Controalele se vor finaliza in data de 9 septembrie si se vor efectua obligatoriu in prezenta primarilor, care au in administrare unitatile de invatamant.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentDurerea emotionala, mai puternica decat cea fizica
Articolul următorDiabetul- cauza imbolnavirii de tuberculoza