O noua tehnologie pentru tratarea Alzheimer

0
187

Vesti bune pentru pacientii care sufera de Alzheimer. Oamenii de stiinta israelieni au pus la punct o noua tehnologie pentru tratament.

Mai exact, ei au construit cipuri din silicon ce pot transfera direct in creier cantitaţi microscopice de medicamente anti-Alzheimer.

Astfel, o proteina care previne deteriorarea mecanismelor esentiale pentru functionarea creierului este eliberata direct asupra tesuturilor-tinta. Cipurile speciale dezvoltate de oamenii de stiinta. Acestea au o structura nanometrica poroasa, fapt ce le permite sa fie incarcate cu cantitaţi mari din acea proteina.
Cipul este inserat in creier printr-o procedura de implant sau proteina este lansata direct spre zonele-ţinta sub forma unor particule minuscule incarcate cu un fel de „pistol cu gene”, un sistem ce elibereaza rapid in creier particule metalice acoperite cu acele molecule proteice.

 

Ce este boala Alzheimer?

Maladia Alzheimer este caracterizata prin pierderi de memorie, tulburari de vorbire, probleme de orientare spaţiala şi deteriorarea abilitaţilor motorii.
Aceasta boala, care afecteaza cu precadere persoanele varstnice, reprezinta o degenerare a celulelor cerebrale, cauzata in principal de acumulari de mase proteice in ţesuturile creierului, care ucid grupuri de neuroni şi afecteaza mecanisme esenţiale pentru funcţionarea creierului.
O proteina specifica inhiba procesul de deteriorare a acelor mecanisme, insa inserarea proteinelor in zonele-ţinta din creier nu este deloc o procedura simpla, deoarece medicamentul respectiv trebuie sa treaca de bariera hematoencefalica.
Acea bariera, care protejeaza sistemul nervos central de bacterii şi substanţe chimice daunatoare, impiedica şi trecerea medicamentelor din fluxul sangvin in creier.

Articolul precedentEpidemia de febra tifoida din Pakistan, contracarata cu un nou tip de vaccin
Articolul următorVirusul gripal poate fi combatut prin dieta bogata in grasimi – studiu