O femeie din Republica Moldova a beneficiat, în premieră, de un transplant de ficat de la un donator din România

0
312

sursa foto: Ministerul Sănătății al Republicii Moldova/Facebook

O femeie din Republica Moldova, în stare extrem de gravă, diagnosticată cu ciroză hepatică în fază terminală, a beneficiat, în premieră, de un transplant de ficat de la un donator din România, a informat, luni, Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

”Este pentru prima dată când în Republica Moldova este transplantat un organ prelevat în România. Aducerea în țară a grefei a fost posibilă datorită unui acord în domeniul donării și transplantului de organe, semnat de reprezentanții agențiilor de transplant din cele două țări”, informează sursa citată, pe pagina de Facebook.

Echipa de transplant din Republica Moldova a fost anunțată pe 21 mai de medicii de la Institutul Clinic Fundeni din București despre faptul că există posibilitatea de a transporta la Chișinău un ficat prelevat de la un donator.

Până la transferul organului, chirurgii din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au anunțat patru potențiali primitori despre faptul că pot beneficia de transplant de ficat.

După efectuarea unui set de analize s-a constatat că o singură persoană este compatibilă cu organul care urma să fie adus din România – o femeie de 69 de ani, diagnosticată cu ciroză hepatică de etiologie virală B, Delta.

Ficatul a fost dus în Republica Moldova de SMURD România, iar ulterior a fost transportat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, unde la scurt timp a fost transplantat pacientei.

O echipă compusă din aproximativ 50 de cadre medicale a participat la operația de transplant, care a durat circa șapte ore.

”Intervenția chirurgicală a decurs cu succes, iar pacienta se simte bine, fiind transferată deja din secția Terapie Intensivă în secția Chirurgie hepatobiliopancreatică”, arată sursa citată.

În baza aceluiași acord în domeniul donării și transplantului de organe, la 26 mai 2022, Republica Moldova a trimis în România rinichii unui donator, întrucât în țară nu au fost identificate persoane compatibile.

Rinichii au fost prelevați de la un bărbat în vârstă de 41 de ani, aflat în moarte cerebrală.

”Astfel, de transplant de rinichi au beneficiat doi bărbați, de 36 și 63 de ani, unul din România și altul originar din Republica Moldova, dar care locuiește în țara vecină”, mai transmite sursa citată.

Rinichii au fost transplantați de medicii de la Centrul Regional de Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I Parhon” din Iași.

 

Articolul precedentMinistrul Sănătății, întâlnire de lucru cu proiectanţii spitalelor regionale din Cluj-Napoca şi Iaşi
Articolul următor31 mai, Ziua Mondială Fără Tutun