O comisie de specialitate din SUA recomandă reluarea imunizărilor cu vaccinul anti-COVID Johnson & Johnson

0
392

Experţi ai autorităţii de sănătate americane au recomandat, vineri, reluarea vaccinării cu serul anti-COVID-19 Johnson & Johnson în Statele Unite, suspendată de la 13 aprilie după cazuri rare de tromboză, notează AFP.

Vaccinul „este recomandat” pentru populaţia adultă, a concluzionat, vineri, un grup reunit la cererea Centrelor americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie americană de sănătate publică.

Directorul CDC, Rochelle Walensky, va lua, însă, decizia finală.

Autorităţile de sănătate au anunţat o pauză în utilizarea vaccinului dezvoltat de compania americană pentru a ancheta mai multe cazuri de femei care au dezvoltat cazuri grave de cheaguri de sânge în asociere cu niveluri scăzute de trombocite după injectarea lui.

Vaccinul Johnson & Johnson a fost deja administrat la 7,98 milioane de persoane în Statele Unite.

Potrivit datelor prezentate vineri, din 3,99 milioane de femei vaccinate, 15 au dezvoltat cazuri severe de cheaguri de sânge şi trei au murit.

Majoritatea (13 din 15) aveau sub 50 de ani, celelalte două aveau între 50 şi 64 de ani. Nu s-au cunoscut cazuri la bărbaţii vaccinaţi.

Unii experţi au evidenţiat, vineri, în special beneficiile acestui vaccin cu doză unică, care poate fi depozitat în frigidere şi poate ajunge mai uşor la grupurile vulnerabile, în faţa riscurilor foarte rare de tromboză, care pot avea consecinţe neurologice devastatoare chiar şi atunci când nu sunt mortale.

Vaccinul Johnson & Johnson s-a dovedit a fi 66% eficient în prevenirea formelor moderate până la severe de COVID-19, potrivit studiilor clinice efectuate pe aproximativ 40.000 de persoane cu vârsta de cel puţin 18 ani în mai multe ţări din întreaga lume.

Chiar dacă legătura cu vaccinul nu a fost demonstrată, oamenii de ştiinţă consideră că este „cauza probabilă” a acestui fenomen, detectat şi cu vaccinul AstraZeneca.

Articolul precedentBelgia: MS, despre situația din spitale: Cadrele medicale sunt epuizate, secțiile ATI, supraaglomerate
Articolul următorSăptămâna mondială a imunizării, 24-30 aprilie