O banca digitala europeana cu toate datele privind starea sanatatii a milioane de cetateni

0
381

Un numar de 12 tari membre ale Uniunii Europene, inclusiv Italia, au semnat un acord potrivit caruia istoria clinica a fiecarei persoane este inmagazinata intr-un card electronic. Practic, este vorba de o banca digitala europeana care cuprinde toate datele referitoare la starea de sanatate a milioane de cetateni. Protocolul operativ de adeziune la Consortiu va fi semnat pe 22 septembrie, noteaza ziarul La Repubblica.
in Italia, deocamdata, numai zece regiuni au aderat la proiectul european, lipsind la apel toate regiunile din sud.

Costul initial al proiectului va fi de 22 milioane de euro, in proportie de jumatate fiind in sarcina Uniunii Europene. Suedia va fi coordonatorul proiectului, si, ca atare, va avea o cota de finantare mai ridicata decat celelalte tari. Prima proba de verificare a sistemului va avea loc in 2011, urmand ca acesta sa functioneze in regim total pana in anul 2015.

La ora actuala, Spania este tara care dispune de un sistem avansat de arhiva medicala digitalizata printre tarile care au aderat la proiectul european denumit ”Smart Open Services”. Exista insa numeroase si importante obstacole de depasit: de la diferenta lingvistica la diversitatea sistemelor informatice si la diferitele legi privind caracterul privat al datelor.

Cum va functiona, practic, sistemul? Iata cateva exemple. Un cetatean italian se hotaraste sa plece in vacanta in Spania, dar acolo el se imbolnaveste. Medicul spaniol nu stie nimic despre conditiile de sanatate ale pacientului. Ei bine, cu ajutorul unei ”fise clinice” digitalizate pe care turistul si-a luat-o cu el in bagaje si dupa consimtamantul sau, medicul va putea avea acces la ”Patient summary”, unde se afla sintetizate toate bolile de care a suferit. Acelasi lucru este valabil si in cazul medicamentelor. Daca turistul urmeaza o terapie anume, toate medicamentele prescrise in Italia sunt insirate in ”fisa clinica” electronica. Dupa ce a luat la cunostinta toate datele pacientului, medicul spaniol poate decide sa-i prescrie acestuia un nou medicament, cu obligatia de a-l semnala pe cale electronica sistemului sanitar italian.
Italia va trebui sa sara peste cateva etape pentru a fi pregatita in momentul startului noului sistem informatic. Riscul este acela ca multe regiuni, aproape toate din sud, sa ramana in afara sistemului. in tara noastra, numai regiunea Lombardia (nord) a realizat un sistem informatic la nivel regional. Cu Carta regionala a serviciilor medicale, cetateanul lombard are acces la toate serviciile sanitare iar pe card sunt inregistrate toate datele sale, de la carnetul de sanatate la codul fiscal, de la patologiile pe care le-a suferit la tratamentele pe care le-a urmat sau pe care le urmeaza.

in regiunea Toscana, directia sanitara tocmai lucreaza la punerea in functiune a sistemului informatic regional. ”Deocamdata am digitalizat intreaga diagnosticare in imagini, de la radiografii la Tac – afirma consilierul pe probleme de Sanatate, Enrico Rossi – investind suma de 120.000 de euro, dar economisind 60.000 de euro, fiindca nu mai sunt cumparate lichidele pentru developarea filmelor. Din nefericire, realitatea sanitara in Italia este foarte complexa: unele regiuni nu reusesc sa faca fata din cauza deficitului si nu reusesc sa acceada la proiecte cum sunt cel european privind banca sanitara digitala”, a mai aratat Rossi.

in cadrul proiectului european, Italia a fost chemata sa realizeze serviciile de securitate ale sistemului informatic, sa elaboreze siturile pilot si sa verifice functionarea diferitelor sisteme de legatura cu structurile sanitare publice si cu medicii. Dupa punerea la punct a sistemului, in cea de-a doua faza se va trece la coordonarea si conectarea datelor la ”creierul” european, conchide ziarul citat.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPeste 150 de persoane infectate cu ambrozia in judetul Satu Mare
Articolul următorSindroame cefaleice – Aspecte generale