Numărul internărilor la Institutul Clinic Fundeni din București a scăzut cu circa 50% în 2020 comparativ cu anul trecut, au anunțat reprezentanții unității medicale. Astfel, numărul internărilor a fost de 27.838 anul acesta, față de 50.647 în 2019. În ceea ce privește spitalizările de zi, numărul acestora s-a ridicat la 51.430 , comparativ cu anul anterior, când s-au înregistrat 81.981.

În cazul intervențiilor chirurgicale, anul acesta au fost efectuate 5.138 de astfel de procedee medicale, în scădere cu 23% față de anul 2019, când numărul acestora a fost de 7.248. De la începutul acestui an și până în prezent, la Institutul Clinic Fundeni din București au fost realizate 107 transplanturi renale, 95 de transplanturi hepatice și 292 de transplanturi medulare. Această din urmă raportare a activității de transplant vine să completeze statistica performanței înregistrată de-a lungul timpului la I. C. Fundeni în aceste arii medicale deosebite statistica generală aratând peste 1.950 de intervenții efectuate în transplantul renal (1997-2019), în cel hepatic, peste 950 de intervenții (2000-2019), iar în ceea ce privește transplantul medular, procedeu demarat în anul 2001, numărul intervențiilor înregistra în 2019, peste 1.500 de procedee.

Provocările pandemiei au redus numărul pacienților, dar au dezvoltat proiecte sustenabile

Institutul Clinic Fundeni a implementat recent mai multe proiecte destinate salvării de vieți, printre care modernizarea cu 60 de milioane de lei a Laboratorului Clinic de Radiologie și construirea unui spital modular pentru suspecții de coronavirus.

Intrat în tradiția marilor manifestări științifice din domeniul medical românesc, evenimentul academic, intitulat generic, „Zilele Științifice ale Institutului Clinic Fundeni” va deschide porțile ediției din 2020, miercuri, 9 decembrie, începând cu ora 10:00. Astfel, unul dintre cele mai mari centre de servicii performante de sănătate din Europa, Institutul Clinic Fundeni din București continuă seria acțiunilor dedicate dezvoltării educației medicale continue printr-un amplu program științific ce se va desfășura exclusiv on-line, în perioada 9-10 decembrie, în condițiile impuse de restricțiile cauzate de pandemia de COVID – 19.

„Zilele Științifice ale Institutului Clinic Fundeni”, sesiuni de prezentări și dezbateri tematice

„Zilele Științifice ale Institutului Clinic Fundeni” va reuni șapte sesiuni de prezentări și dezbateri tematice ce se anunță extrem de interesante în care speakeri de prestigiu, personalități ale Institutului Clinic Fundeni și totodată, ale medicinei românești, vor prezenta aproximativ 70 de lucrări științifice ce vor reliefa noutățile pe care anul 2020 le-a adus în activitatea clinică și de cercetare științifică medicală în domenii precum: neurologia, gastroenterologia, hematologia, urologia, radiologia sau medicina internă.

De asemenea, în cadrul acestor sesiuni se va pune un accent deosebit și pe noutățile apărute în activitatea de transplant renal, hepatic și medular, intervenții medicale complexe care, în ultimele două decenii, au poziționat Institutul Clinic Fundeni pe harta europeană a performanței în medicină.

„Chiar dacă traversăm o perioadă extremă, sub presiunea pandemiei de COVID-19, corpul medical al Institutului Clinic Fundeni nu trebuie privat de acțiunile de dezvoltare profesională în care educația medicală continuă rămâne principalul atribut , de altfel, unul indispensabil în lungul drum spre împlinirea performanței academice și, dacă anul acesta, noile condiții impuse de noul Coronavirus-SARS CoV-2 au înlocuit centrul de conferințe tradițional cu scena online, numărul lucrărilor științifice sau al posterelor înscrise în cele șapte sesiuni ale evenimentului , precum și numărul participanților ce se anunță la fel de mare ca și în anii precedenți, vin să confirme încă odată interesul crescut al medicilor noștri pentru cercetarea științifică și pentru noutățile aduse în activitatea clinică medicală ” a declarat conf. univ. dr. Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni din București.

La ceremonia de deschidere a evenimentului ce se va desfășura, de asemenea, în mediul virtual, vor fi prezente, prin intermediul platformei online-hopin , gazda acestei ample manifestări științifice, personalități de renume din mediul academic românesc, precum și reprezentanți ai anumitor asociații cunoscute de pacienți din România.

Unul dintre momentele festivității de deschidere a evenimentului va fi marcat de prezentarea, în premieră, a unui scurt film in memoriam prof. dr. Alexandru Oproiu, omagiu pe care îl aduce cu această ocazie Institutul Clinic Fundeni celui ce a fost considerat părintele școlii moderne de gastroenterologiei și care, timp de 22 de ani, și-a pus aici amprenta performanței în medicină. Evenimentul este organizat anul acesta în parteneriat cu Societatea Română de Hematologie