in perioada 17 – 20 octombrie2012, Sibiul gazduieste Simpozionul International NeuRODiab,in cadrul caruia se vorreuni reputati specialisti in diabet, neurologie, cardiologie, presedinti de societati medicale si federatii, atat din tara, cat si din strainatate. Scopul manifestarii este acela de a trage un puternic semnal de alarma asupra importantei diagnosticarii precoce si a tratamentului adecvat in neuropatia diabetica.

Editia NeuRODiab din acest an este una aniversara. Manifestarea marcheaza un deceniu de munca in echipa, pentru o abordare pluridisciplinara adecvata a neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic. NeuRODiab este un eveniment de referinta inca din 2002 si isi continua traditia prin dezbateri, care au ca principal scop cresterea gradului de constientizare a problemelor ridicate de neuropatia diabetica.

Cea de-a VIII-a editie a NeuRODiab urmareste promovarea noutatilor si standardelor in neuropatia diabetica, in randul profesionistilor. Un moment important in cadrul Simpozionului International NeuRODiab 2012, il reprezinta lansarea Societatii de Neuropatie Diabetica.Prin infiintarea acestei organizatii se doreste coagularea tuturor factorilor implicati in lupta impotriva neuropatiei diabetice pentru un scop final: educarea si imbunatatirea vietii persoanelor care sufera de neuropatie diabetica.

a€œEste important ca persoanele care sunt diagnosticate cu neuropatie diabetica sa stie ca problema este in atentia medicilor specialisti. Prin aceasta manifestare se doreste abordarea neuropatiei diabetice din toate punctele de vedere, de la diagnostic si tratament, la gasirea de metode pentru cresterea calitatii vietii persoanelor care prezinta aceasta complicatie a diabetului zaharat”, a declarat prof.univ.dr. Amorin Popa, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica.

in cadrul manifestarii, vor fi abordate teme importante din aria neuropatiei diabetice: Abordarea interdisciplinara a neuropatiei diabetice – munca in echipa (prof.univ.dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane), Calitatea vietii pacientilor cu diabet si neuropatie diabetica (prof.univ.dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice),Tratamentul simptomatic al neuropatiei diabetice (prof.univ.dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie),Neuropatia diabetica – forme clinice (dr. Tudor Lupescu, presedintele Societatii de Neurofiziologie Electrodiagnostica din Romania), Neuropatia diabetica, factor de risc major pentru piciorul diabetic (conf.univ.dr. Ioan Veresiu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice),Neuropatia diabetica si sistemul nervos central(prof.univ.dr. Dafin Muresan, Cluj-Napoca), Noi metode de diagnostic si tratament a neuropatiei diabetice (prof.univ.dr. Dan Ziegler, Universitatea Dusseldorf, Germania), Actualizarea masuratorilor autonome si evenimente cardiovasculare in diabetul zaharat (prof.univ.dr. Rodica Pop-Busui, Michigan University, SUA), Produsi avansati ai glicarii si complicatiile diabetului zaharat (dr. Alin stirban, Dusseldorf University, Germania), Piciorul diabetic si influenta comorbiditatilor (dr. Vilma Urbanciuc, Universitatea Liubliana, Slovenia), Calitatea vietii la pacientii cu neuropatie diabetica – rezultate preliminare ale analizei retrospective (prof.univ.dr. Ioan Bocsan, conf.univ.dr. Irina Brumboiu), Piciorul diabetic (conf.univ.dr. Romulus Timar, Timisoara),Piciorul diabetic in abordarea practica a diabetologului (sef lucrari dr. Raluca Popescu, Iasi, as.univ. Eduard Catrina, Bucuresti), Evaluarea tratamentului chirurgical al piciorului diabetic: rezultate, limite, perspective (as.univ. Eduard Catrina, Bucuresti).

NeuRODiab 2012 este organizat de Societatea de Neuropatie Diabetica si Universitatea a€œLucian Blaga”, Facultatea de Medicina, Sibiu, in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania, ASNER – Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostica din Romania, Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Partener: Worwag Pharma GmbH&Co.KG