Guvernul Ponta considera ca reformarea sistemului de sanatate nu se poate realiza doar prin masuri punctuale, ci implica elaborarea si implementarea unei conceptii strategice care sa remodeleze fundamental mecanismele functionale din sistemul de sanatate. in urma manifestatiilor din decembrie 2011, o reforma a sanatatii nu se poate realiza decat prin consultarea cetatenilor, a organizatiilor profesionale si a societatii civile in ansamblu.

Un obiectiv principal al noului executiv este identificarea si sistematizarea directiilor optime de actiune pentru implementarea masurilor de reforma in cadrul unui proces amplu de consultare, care va constitui suportul pentru masurile legislative ce urmeaza a fi discutate si adoptate in final de catre puterea politica, dupa alegerile parlamentare.

in programul guvernului Ponta este mentionata, intre altele, definirea si implementarea unor reforme legislative si institutionale in domeniul sanatatii. Mai exact, se doreste finalizarea, promovarea si aprobarea noului proiect de lege a sanatatii. in domeniul sanatatii, guvernul condus de Victor Ponta isi propune elaborarea actelor normative privind functionarea sistemului de sanatate pentru anul 2013 in concordanta cu modificarile preconizate de noua lege, pregatirea conditiilor tehnice necesare organizarii sistemului de sanatate (costul pe act medical, clasificare spitalelor pe nivele de competenta, planul national de paturi), precum si implementarea unui proiect pilot de salarizare diferentiata, in functie de performanta, a personalului din sistemul sanitar.

in ceea ce priveste crearea cadrului legislativ si administrativ pentru implementarea sistemului de management al calitatii serviciilor de sanatate, programul de guvernare are in vedere infiintarea sistemului de evaluare a tehnologiilor medicale si medicinei bazate pe dovezi, infiintarea in structura spitalelor a compartimentului de management al calitatii si accelerarea procesului de acreditare a spitalelor, precum si demararea activitatilor necesare extinderii sistemului de management al calitatii la toate nivelurile asistentei medicale.

Programul guvernului Ponta vizeaza cresterea accesibilitatii populatiei vulnerabile la serviciile medicale, prin infiintarea centrelor multifunctionale in zonele in care si-au incetat activitatea spitalele considerate ineficiente, prin asigurarea conditiilor materiale si financiare, cu sprijinul autoritatilor locale pentru infiintarea centrelor de permanenta, prin infiintarea de noi centre de primiri urgente in zonele cu risc crescut. Totodata se doreste asigurarea accesului la tratament cu medicamente esentiale, asigurarea tratamentului in ambulator prin prevenirea situatiilor de criza privind prezenta in piata a medicamentelor vitale, dar si reducerea costurilor cu medicamentele inclusive prin implementarea unui sistem de achizitii centralizate. De asemenea, in vederea Guvernului Ponta sta si promovarea consumului de medicamente generice pentru populatie (medicamente mai ieftine, dar la fel de eficiente).

Guvernul condus de Victor Ponta doreste promovarea integritatii in sistemul de sanatate pentru intarirea capacitatii de control a statului privind utilizarea fondurilor publice, precum si reducerea dezechilibrului financiar, prin demararea elaborarii unei strategii de echilibrare financiara a sistemului de sanatate in urmatorii cinci ani si identificarea modalitatilor de a reduce arieratele la medicamentele utilizate in tratamentul in ambulator si prevenirea acumularii altora noi.