Expunerea prelungita la solar determina imbatranirea pielii, degradarea vederii si favorizeaza aparitia cancerului de piele, potrivit oamenilor de stiinta.

Din cele trei tipuri de raze ultraviolete (UVA,UVB si UVC), solarul emite doar tipurile A si B considerate cele mai periculoase. Razele UVA sunt mult mai periculoase decat UVB, deoarece acestea patrund in epiderma si modifica ADN-ul celular. Mai exact, razele UVA favorizeaza aparitia melanomului, o forma de cancer, frecventa in special la persoanele care au multe alunite pe corp.

Specialistii atentioneaza ca expunerea prelungita la solar determina distrugerea fibrelor de colagen, pierderea elasticitatii pielii si aparitia ridurilor. Nu doar pielea are de suferit din cauza solarului, ci si ochii. Razele ultraviolete cresc riscul de cataracta si de conjunctivita, de aceea medicii recomanda purtarea ochelarilor de protectie.

Efectele negative ale solarului duc la slabirea imunitatii, organismului fiind incapabil sa se apere in fata virusilor. in acest caz, riscul de infectie creste foarte mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii nu recomanda solarul pana la varsta de 30 de ani, deoarece creste riscul de cancer cu 75% dupa varsta de 40 de ani.

Potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori norvegieni si suedezi, riscul de cancer este mult mai mare la persoanele care merg regulat la solar. in ciuda tuturor efectelor negative ale solarului, acesta este permis in afectiuni precum psoriazisul, vitiligo si eczeme, cu conditia ca expunerea la razele ultraviolete sa se realizeze sub stricta supraveghere medicala.