
Organizația Mondială a Sănătății(OMS) lansează noi îndrumări științifice și normative privind HIV(virusul imunodeficienței umane) la cea de-a 12 -a Conferință Internațională a IAS (Societatea Internațională SIDA) privind știința HIV.
Noile îndrumări ale OMS și o revizuire sistematică publicată astăzi descriu rolul suprimării virale HIV și nivelurile nedetectabile ale virusului atât în îmbunătățirea sănătății individuale, cât și în stoparea transmiterii virusului.
Ghidul descrie pragurile-cheie ale încărcăturii virale și abordările de măsurare a nivelurilor de virus față de aceste limite; de exemplu, persoanele care trăiesc cu HIV și obțin un nivel nedetectabil de virus prin utilizarea consecventă a terapiei antiretrovirale nu transmit HIV partenerului sexual și prezintă un risc scăzut de transmitere pe verticală copiilor lor. Dovezile indică, de asemenea, că există un risc neglijabil sau aproape zero de a transmite boala atunci când o persoană are o cifră a încărcăturii virale HIV mai mică sau egală cu 1000 copii/ mL, denumită încărcătură virală suprimată.
Terapia antiretrovirală continuă să transforme viețile pacienților cu HIV
Persoanele care trăiesc cu HIV, diagnosticate și tratate devreme, care își iau medicamentele conform prescripției, se pot aștepta să aibă aceeași sănătate și speranță de viață ca și restul populației:
„De mai bine de 20 ani, țările din întreaga lume s-au bazat pe liniile directoare ale OMS bazate pe dovezi pentru a preveni, testa și trata infecția cu HIV. Noile linii directoare pe care le publicăm astăzi vor ajuta țările să folosească instrumente puternice, care au potențialul de a transforma viețile a milioane de oameni care trăiesc cu HIV sau sunt expuși riscului de a le infecta” – menționează dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
La sfârșitul anului trecut, 29,8 milioane din cele 39 milioane de persoane care trăiau cu HIV făceau tratament antiretroviral(ceea ce înseamnă 76% din toate persoanele care trăiau cu HIV) iar aproape trei sferturi dintre ei (71%) trăiau cu HIV suprimat – ceea ce înseamnă că pentru cei suprimați viral sănătatea lor este bine protejată și nu riscă să transmită HIV altor persoane, menționează OMS. Deși acesta este un progres pozitiv pentru adulții care trăiesc cu infecția, suprimarea încărcăturii virale la copiii bolnavi este de doar 46% – o realitate care necesită o atenție urgentă.
Iată o prezentare generală a altor actualizări științifice și normative cheie publicate de OMS la conferința IAS 2023:
HIV și variola maimuței(mpox)
O analiză a datelor de supraveghere globală raportate la OMS în timpul focarului de mpox în mai multe țări, a identificat că dintre cele peste 82.000 de cazuri, aproximativ 32.000 de cazuri aveau informații despre HIV; dintre aceștia, 52% trăiau cu HIV, majoritatea fiind homosexuali iar mai mult de 80% au raportat că sexul este cea mai probabilă cale de a se fi infectat cu mpox.
Dintre cele 16.000 persoane diagnosticate cu mpox și HIV, aproximativ un sfert (25%) aveau boală HIV avansată sau imunosupresie – ceea ce duce la un risc crescut de spitalizare și deces. Persoanele care trăiau cu HIV care urmau tratament HIV, cu imunitate bună, au avut rezultate similare în spitalizare și deces ca și cele care erau HIV negative.
În lumina acestor constatări, OMS recomandă țărilor să integreze detectarea, prevenirea și îngrijirea mpox cu programele existente și inovatoare de prevenire și control al HIV și infecțiilor cu transmitere sexuală.
Pentru a înțelege cum să ne pregătim mai bine și să răspundem la creșterile viitoare ale transmiterii de mpox, OMS a condus un sondaj electronic rapid în mai 2023 pentru a evalua experiențele comunității cu privire la focarul de mpox din 2022-2023 în Europa și Americi.
Peste 24.000 de persoane au participat la sondajul care s-a concentrat pe homosexuali și persoane trans sau de diferite genuri, 16.875 de persoane eligibile completând sondajul. Aproape 51% și-au schimbat comportamentul sexual(cum ar fi reducerea numărului de parteneri sexuali) iar 35% au menținut aceste schimbări un an mai târziu. Rezultatele acestui sondaj oferă perspective valoroase asupra experiențelor și nevoilor comunităților afectate și subliniază importanța creșterii accesului la vaccinarea și diagnosticarea mpox la nivel global.
HIV și COVID-19
O analiză actualizată de la platforma clinică globală a OMS pentru COVID-19 până în mai 2023 a dezvăluit un risc ridicat persistent de deces la persoanele care trăiesc cu HIV spitalizate pentru COVID-19 în valurile variante pre-Delta, Delta și Omicron, cu o rată globală a mortalității în spital de 20%-24%. Pentru persoanele fără HIV, riscul de deces a scăzut în timpul valului variantei Omicron cu 53%—55% în comparație cu undele variantelor pre-Delta și Delta; dar pentru persoanele care trăiesc cu HIV, scăderea procentuală a mortalității în perioada valului Omicron în comparație cu celelalte valuri a fost modest (16%-19%). Această diferență a dus la un risc de deces de 142 de ori mai mare în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV în comparație cu persoanele fără HIV în perioada valului Omicron.
Factorii de risc pentru decesul în spital, care au fost obișnuiți în toate valurile variante ale pandemiei, au fost numărul scăzut de CD4 (mai puțin de 200 de celule pe m3) și boala COVID-19 severă sau critică la internarea în spital.
„HIV necontrolat rămâne un factor de risc pentru rezultate slabe și deces în focarul de mpox și pandemia de COVID-19. Trebuie să asigurăm integrarea considerațiilor HIV în pregătirea și răspunsul la pandemie. Protejarea persoanelor care trăiesc cu HIV de viitoarele pandemii este vitală și întărește necesitatea de a asigura accesul la testarea și tratamentul HIV și vaccinurile preventive pentru mpox și COVID-19 pentru a salva vieți; răspunsurile conduse de comunitate care funcționează pentru HIV vor fi, de asemenea, benefice pentru abordarea viitoarelor pandemii” – a transmis dr. Meg Doherty, directorul Programelor globale ale OMS privind HIV, hepatită și infecții cu transmitere sexuală.
Optimizarea serviciilor de testare HIV prin opțiuni extinse de testare și furnizare de servicii simplificată
Cu noi recomandări privind testarea HIV, OMS solicită țărilor să extindă utilizarea autotestării HIV și să promoveze testarea prin intermediul rețelelor sexuale și sociale pentru a crește acoperirea testării și pentru a consolida utilizarea serviciilor de prevenire și tratament în medii cu sarcină mare și în regiunile cu cele mai mari lacune în acoperirea testării.
Recomandarea vine într-un moment crucial, în care auto-îngrijirea și auto-testarea sunt din ce în ce mai recunoscute ca modalități de a crește accesul, eficiența, eficacitatea și acceptabilitatea asistenței medicale în multe domenii diferite de boli, inclusiv HIV.
Asistența medicală primară și HIV
Un nou cadru de politici privind asistența medicală primară (ASP) și HIV va ajuta factorii de decizie să optimizeze munca și colaborarea în curs de a promova asistența medicală primară și răspunsurile specifice bolii, inclusiv HIV. În al doilea an de implementare, Strategiile globale ale sectorului sănătății privind HIV, hepatita virală și infecțiile cu transmitere sexuală pentru 2022-2030 pledează activ pentru sinergii în cadrul acoperirii universale a sănătății și al asistenței medicale primare.
„Încheierea SIDA este imposibilă fără optimizarea oportunităților în cadrul sistemelor de sănătate, inclusiv cu comunitățile și în contextul asistenței medicale primare”, a spus dr. Jérôme Salomon, director general adjunct al OMS.