Managerul Spitalului „Sfântul Sava”: „Noi, țara aflată pe penultimul loc din UE, din punct de vedere al nivelului de trai, susținem cu bani grei specialiștii în medicină din cele mai bogate țări ale lumii”

0
385
foto: Managerul Spitalului „Sfântul Sava” din Pantelimon, Alina Ion

„Sute de milioane de euro cheltuiește statul român cu școlarizarea medicilor. Dacă în 1990, în România profesau în jur de 39.000 de medici, în ultimii zece ani, țara noastră a pierdut 40.000 de medici, care au ales să plece în străinătate, după ce și-au încheiat studiile de specialitate(…)

Altfel, înseamnă că noi, țara aflată pe penultimul loc din Uniunea Europeană, din punct de vedere al nivelului de trai, susținem cu bani grei specialiștii în medicină din cele mai bogate țări ale lumii. 40.000 de medici români profesează astăzi în cele mai dezvoltate state, precum Germania, Franța, Belgia, Marea Britanie, și nu este deloc corect” – avertizează managerul Spitalului „Sfântul Sava” din Pantelimon, Alina Ion, asupra unei situații controversate care afectează profund sistemul de sănătate din țară: exodul medicilor.

Previzibil, opinia publicată pe pagina sa de pe o rețea de socializare a antrenat polemici pe marginea acestei situații însă formularea anumitor comentarii – pro sau contra – au depășit sfera argumentelor sau a limitelor care ar trebui să fie asociate nivelului de pregătire și prestanței asociate statului profesional.

Postarea care a stârnit reacții furibunde mai ales în rândul rezidenților

„Sute de milioane de euro cheltuiește statul român cu școlarizarea medicilor. Dacă în 1990, în România profesau în jur de 39.000 de medici, în ultimii zece ani, țara noastră a pierdut 40.000 de medici, care au ales să plece în străinătate, după ce și-au încheiat studiile de specialitate.

Susțin întrutotul libertatea, deci și libertatea de mișcare a medicilor. Însă, la fel de ferm, susțin și că românii merită să fie tratați bine, în conformitate cu eforturile financiare pe care le fac pentru a pregăti specialiști.
Studiile de specialitate în medicină comportă cheltuieli mari din partea statului, în primul rând cu salariile pe care le plătește lunar medicilor rezidenți. În fiecare lună, medicii rezidenți primesc între 6.000 și 9.000 – 10.000 lei. Deci, primesc salarii atât de mari, în timp ce se pregătesc, în timp ce nu au responsabilitate pentru viața bolnavilor, în timp ce învață meserie de la medicii specialiști. Nu învață gratis, ca în facultate. Primesc bani pentru că se pregătesc să devină medici primari, specialiști.
Acești bani nu pică din cer, ci vin de la fiecare dintre noi, prin contribuții deloc puține plătite statului. Consider că ar fi normal ca acești tineri medici să dea ceva înapoi statului care i-a susținut și, indirect, fiecărui pacient în parte.
Spunem adesea că statul român trebuie să fie mai atent cu fiecare pacient. Atenția crescută acordată pacienților coincide cu atenția pe care o acordă fiecărui medic și care, după ce s-a specializat în România, dorește să lucreze în afara granițelor. Consider că libertatea lor de mișcare nu poate fi îngrădită, dar datoria pe care o au față de țara lor, trebuie plătită.
Principiul este cât se poate de simplu: orice medic care s-a specializat pe banii statului român, dar care nu dorește să profeseze în România, să aibă două variante:
1. să profeseze în România, după terminarea studiilor, o perioadă minimă egală cu durata rezidențiatului, a specializării pe care a efectuat-o pe bani publici;
2. să primească certificatul de bune practici în vederea practicării profesiei de medic în afara țării doar după ce achită statului român cheltuielile cu școlarizarea pe durata rezidențiatului.

 

Nu aș merge mai departe, la plata studiilor în timpul facultății, deși Facultatea de Medicină este una dintre cele mai costisitoare, pentru stat, instituții de învățământ superior, însă aș solicita contravaloarea tuturor salariilor primite pe durata rezidențiatului.

Altfel, înseamnă că noi, țara aflată pe penultimul loc din Uniunea Europeană, din punct de vedere al nivelului de trai, susținem cu bani grei specialiștii în medicină din cele mai bogate țări ale lumii. 40.000 de medici români profesează astăzi în cele mai dezvoltate state, precum Germania, Franța, Belgia, Marea Britanie, și nu este deloc corect” – este opinia managerul Spitalului „Sfântul Sava” din Pantelimon, Alina Ion, postată pe pagina sa de socializare.

Vulgaritatea sau agresivitatea, incompatibile cu vocația și educația asociate statutului profesional și sufletesc al unui doctor

La fel ca în majoritatea discuțiilor din mediul online, polemicile, în loc să ducă spre construcții de idei constructive – printr-o varietate de argumente pro sau contra – se înfundă în agresivitatea și vulgaritatea limbajului, fapt ce a obligat managerul de spital să-și rezerve dreptul de a selecta accesul celor care post posta pe marginea postărilor sale:

„Scriu acest comentariu cu un gust deosebit de amar. Cei mai virulenți comentatori la postarea mea actuală sunt medicii rezidenți. Și nu vorbesc despre forța argumentației, ci despre agresivitatea în limbaj, despre termenii pe care îi folosesc, despre jignirile pe care le aduc. Sunt uimită! Lipsiți de argumente, dar plini de ură. Lipsiți de decență, bogați în epitete. Lipsiți de informare, dar aprigi în a aduce acuze oricui ar îndrăzni să-i contrazică. Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, vă considerați medici? Medic nu trebuie să scrie doar pe o diplomă, ci pe sufletul vostru! Eu cred că un medic trebuie să fie pâinea lui Dumnezeu. Să aibă răbdare și să fie calm, să fie cald și empatic, să nu fie niciodată mânios, furios, arogant și nesimțit. Niciodată, în nicio circumstanță!

foto: facebook/ Alina Ion

Dr. N.Paulescu spunea așa: <<Îngrijiți pe bolnav, nu ca pe propriul frate, ci ca pe Dumnezeu>>. Găsiți mai jos postarea. Vă regăsiți în preceptul lui Paulescu? Aveți vreun punct comun? Doamnelor, domnișoarelor și domnilor rezidenți, care v-ați dezlănțuit aici ca o haită de lupi, gata să mă sfâșiați doar pentru că am exprimat o opinie contrară opiniei voastre, ar fi trebuit să reacționați ca niște oameni educați pentru a îngriji bolnavi, nu-i așa?! Gândiți-vă dacă este normal modul în care reacționați. Ce veți face când un bolnav în fază terminală vă va prinde și vă va strânge de mână, într-un ultim spasm? Îl veți plesni? Veți urla la el? Îl veți face prost, așa cum v-ați permis să mă faceți pe mine?! Nu aveți ce căuta în această profesie nobilă, dacă nu știți să vă stăpâniți furia, dacă nu știți să fiți blânzi și răbdători. Sunt dezamăgită de voi! Sincer, ca manager de spital, eu nu v-aș angaja niciodată ca medici. Niciodată.”

Articolul precedentNoul ghid OMS privind suprimarea virală HIV și actualizări științifice publicate la IAS 2023
Articolul următorCNAS: Femeile însărcinate pot efectua analize medicale specifice şi peste valoarea plafonului lunar