Noul coronavirus versus SARS

0
3

Noul coronavirus aparut in China „nu este la fel de puternic” ca SARS, aflat la originea unei epidemii incheiate cu peste 750 de victime in 2002-2003, dar se dovedeşte a fi mai contagios, putand sa se transmita inainte de apariţia simptomelor, au anunţat duminica mai mulţi oficiali chinezi de rang inalt din domeniul sanataţii, citaţi de AFP.
Aparuta in Wuhan in luna decembrie, noua maladie, care a contaminat in China aproape 2.000 de persoane şi a ucis peste 50 de pacienţi, aparţine, la fel ca SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), familiei coronavirusurilor, se transmite şi intre oameni şi determina grave tulburari respiratorii.
SARS a cauzat 774 de decese pe plan mondial (din care 349 in China continentala şi 299 in Hong Kong).
„Cu toate acestea, din cate constatam in prezent, aceasta boala nu este (…) la fel de puternica precum SARS”, a declarat Gao Fu, directorul Centrului chinez de control şi prevenire a bolilor, intr-o conferinţa de presa organizata la Beijing, transmite Agerpres.
Totuşi, „capacitatea de propagare a virusului a sporit”, a nuanţat Ma Xiaowei, directorul Comisiei Naţionale pentru Sanatate (CNS), o instituţie ce deţine un statut echivalent ministerelor.
Noul virus are o perioada de incubaţie ce poate sa ajunga pana la doua saptamani, „iar contagierea este posibila in timpul perioadei de incubaţie”, ceea ce inseamna ca infectarea poate sa aiba loc chiar şi inainte de apariţia simptomelor, a precizat Ma Xiaowei.
„Şi acest aspect este foarte diferit faţa de SARS”, a insistat oficialul chinez.
Epidemia a aparut in timpul vacanţei de Anul Nou Chinezesc, perioada de şapte zile libere, marcata de obicei de o migraţie masiva in intreaga ţara, cand numeroşi chinezi strabat distanţe importante pentru a fi alaturi de familiile lor.
Or, aceasta vacanţa reprezinta „cea mai buna fereastra de oportunitate” pentru a limita propagarea virusului, au precizat inalţi oficiali sanitari din China.
Daca restricţiile de transport sunt implementate cu succes, ele ar putea sa permita autoritaţilor „sa caştige un anumit timp” pentru a pregati etapa urmatoare din procedurile de prevenire şi control a epidemiei, a subliniat Li Bin, ministru adjunct al CNS.
„Nu cunoaştem deocamdata cu exactitate modul in care va evolua epidemia. Situaţia pe baza careia ea se dezvolta nu se afla in intregime sub controlul nostru”, a recunoscut el.
Gui Xi’en, specialist in boli infecţioase la Universitatea Wuhan, numarul de contaminari ar putea sa atinga punctul sau maximal in jurul datei de 8 februarie, inainte ca intensitatea epidemiei sa inceapa sa scada.
„in prezent, numarul noilor pacienţi diagnosticaţi creşte de la o zi la alta şi nu va mai trece mult timp pana sa se ajunga la un punct maximal”, considerat „un punct de cotitura” ce ar putea sa se produca in timpul Festivalului Lanternelor (celebrat pe 8 februarie in acest an), a estimat acelaşi specialist, citat de People’s Daily.
El a confirmat la randul sau ameninţarea mai scazuta a noului coronavirus in raport cu SARS: „Rata de mortalitate pentru SARS era in jur de 10%, cea a noului tip de coronavirus este mai mica (…). Nu trebuie sa fim neglijenţi, dar nici panicaţi: simptomele pentru cei mai mulţi dintre pacienţi sunt benigne şi tratabile”, a precizat acelaşi oficial chinez.
O mare parte din pacienţii decedaţi in urma infecţiei cu coronavirus sufereau de patologii preexistente – diabet, ciroza, hipertensiune arteriala şi maladii coronariene – şi depaşisera deja varsta de 65 de ani.

Articolul precedentMinisterul Sanatatii: Au existat alerte de infectie cu noul coronavirus la Cluj, Timisoara, Constantasi Bucuresti, dar toate au fost infirmate
Articolul următorBoala Parkinson ar putea debuta inainte de nastere – studiu