Noua molecula experimentala cu dubla actiune impotriva cancerului

0
208

O noua molecula experimentala, obtinuta de cercetatori francezi, are un dublu efect impotriva cancerului, blocand atat multiplicarea celulelor canceroase dar si impiedicand formarea de vase de sange care sa hraneasca tesutul tumoral, informeaza AFP receptionata miercuri de Agerpres.

Rezultatele studiului realizat de oncologi francezi au fost publicate miercuri in ultimul numar al revistei online PLoS ONE, deschizand noi perspective pentru o terapie eficienta si netoxica impotriva cancerului, conform unui comunicat publicat de Centrul national francez pentru cercetare stiintifica (CNRS) care detine brevetul acestei descoperiri.

Studiul coordonat de Ara Hovanessian, Jean-Paul Briand si José Courty, directori de cercetare in cadrul CNRS, demonstreaza pentru prima oara eficienta unei molecule denumite HB-19 in tratarea tumorilor maligne. Efectele acestei molecule au fost testate pe cobai pe care au fost facute grefe de tesut canceros de diferite tipuri (cancer de prostata, de san, de colon etc).

Aceasta molecula inactiveaza in special o proteina ce joaca un rol esential in dezvoltarea tesutului tumoral – „nucleolina de suprafata” – dar impiedica si procesul de angiogeneza, sau formarea de noi vase de sange care transporta oxigenul necesar si nutrientii pentru hranirea celulelor canceroase – o dubla actiune ce transforma molecula HB-19 intr-un puternic agent anticanceros. Un alt avantaj al acestei molecule este faptul ca este relativ ieftina, putand fi obtinuta la scara industriala.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentBucurestenii isi pot testa gratuit tipul de piele
Articolul următorCompetitia sexuala intre barbatii tineri si cei in varsta, aflata la originea circumciziei?