Nou raport de evaluare a riscului COVID-19 în UE și Marea Britanie, publicat de ECDC

0
320

Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) a publicat un nou raport de evaluare a riscului COVID-19 pentru UE/SEE și Marea Britanie.

De la 31 decembrie 2019 și până la 30 iunie 2020, 10.273.001 cazuri de COVID-19 au fost raportate la nivel mondial, dintre care 505.295 de decese. Țările UE/SEE și Marea Britanie au raportat 1.556.709 cazuri (15% din toate cazurile), dintre care 176.800 de decese (35% din toate decesele), în timp ce țările candidate la UE și potențialele candidate au raportat 229.112 cazuri (2% din toate cazurile), dintre care 5.988 de decese (1% din toate decesele), se arată în raportul publicat de ECDC.

Pandemia de COVID-19 reprezintă o amenințare fără precedent pentru țările UE/SEE și Marea Britanie, precum și pentru țările din întreaga lume, multe dintre ele suferind o transmitere pe scară largă a virusului în comunitate de câteva luni. În timp ce în Europa, în general, se observă o tendință descrescătoare a incidenței bolii (scăderea cu 12% a incidenței la 14 zile a cazurilor raportate între 16 și 30 iunie), există încă o transmisie comunitară raportată în majoritatea țărilor UE/SEE, în Marea Britanie și în țările candidate sau potențial candidate la UE. În plus, unele țări raportează reapariția cazurilor observate sau a focarelor localizate mari.

Motivele care stau la baza acestei creșteri aparente a numărului sau reapariției cazurilor observate în aceste țări variază. Creșterea numărului de cazuri poate reflecta modificări în ceea ce privește detectarea cazurilor (de exemplu, creșterea testării, modificări în definiția cazului), care nu indică neapărat rate crescute de transmisie sau poate reflecta creșteri reale ale transmisiei (de exemplu, asociate cu reducerea intervențiilor non-farmaceutice (NPI), focare mari localizate) sau se pot datora importului de cazuri. Unele dintre creșterile observate, în special în țările cu o populație mică, sunt asociate cu doar câteva cazuri noi. Prin urmare, informațiile trebuie interpretate cu prudență.

Pandemia de COVID-19 reprezintă o amenințare fără precedent pentru țările UE/SEE și Marea Britanie, precum și pentru țările din întreaga lume, multe dintre ele suferind o transmitere pe scară largă a virusului în comunitate de câteva luni. În timp ce tendințele descrescătoare ale incidenței bolilor sunt observate în Europa în general (scăderea cu 12% a incidenței de 14 zile a cazurilor raportate între 16 și 30 iunie), există încă o transmisie comunitară raportată în majoritatea țărilor UE / SEE, în Marea Britanie și în UE. țări candidate potențiale. În plus, unele țări raportează reapariția cazurilor observate sau a focarelor localizate mari.

Raport de evaluare a riscurilor

ECDC evaluează riscurile asociate cu aceste creșteri raportate ale cazurilor incidente în unele țări.

În prezent, riscul, determinat de o combinație între probabilitatea producerii unui eveniment și a consecințelor sale (impactul) asupra indivizilor sau a populației, este evaluat după cum urmează:

  • Riscul general de COVID-19 în țările care raportează o creștere a cazurilor incidente de COVID-19 și pentru care există sau ar putea apărea în scurt timp o transmisie comunitară substanțială continuă și/sau în cadrul cărora nu sunt luate măsuri adecvate de distanțare fizică, este în prezent considerat moderat pentru populația generală (probabilitate foarte mare de infecție și impact scăzut al bolii) și foarte mare pentru populațiile cu factori definiți asociați cu risc crescut de COVID-19 (probabilitate foarte mare de infecție și impact foarte mare al bolii).
  • Cu condiția ca creșterile să nu reflecte doar o schimbare a strategiei de supraveghere, riscul general de transmisie COVID-19 este considerat ridicat în aceste țări (probabilitate foarte mare de creștere suplimentară și impact moderat al unei creșteri suplimentare) dacă nu există sisteme de monitorizare adecvate și capacități pentru testări ample și urmărirea contactelor este în vigoare și dacă IPN-urile sunt reduse atunci când există încă o transmisie comunitară continuă.

Opțiuni de răspuns

Pentru a răspunde acestor riscuri, următoarele măsuri continuă să fie esențiale pentru a menține un nivel redus de transmisie și pentru a evita reapariția:

  • Un cadru de monitorizare robust pentru monitorizarea îndeaproape a situației epidemiologice, detectarea rapidă a transmiterii crescute, evaluarea impactului măsurilor în vigoare și evitarea reapariției COVID-19.
  • O strategie extinsă de testare care vizează testarea completă a tuturor persoanelor care prezintă simptome compatibile cu COVID-19, independent de țara de origine sau de reședință.
  • Un cadru pentru urmărirea contactelor, bazat pe testări ample, găsirea activă a cazurilor, detectarea timpurie a cazurilor, izolarea cazurilor, carantina și urmărirea contactelor, eventual instrumente și aplicații electronice.
  • Identificarea și investigarea promptă a clusterelor/focarelor asociate cu setări specifice, cu implementarea măsurilor de control și prevenire adaptate pentru a minimiza răspândirea continuă către alte persoane din mediul înconjurător și în comunitatea largă.
  • Implementarea durabilă pe termen lung a IFN-urilor esențiale, indiferent de ratele de transmisie și capacitatea de a modifica strategiile rapid ca răspuns la indicațiile unei transmisii sporite, dacă este cazul, limitându-le doar la zonele subnaționale.
  • O strategie puternică de comunicare a riscurilor ar trebui să le amintească cetățenilor că pandemia nu s-a terminat.

Autoritățile naționale ar trebui să ia în considerare analizarea cu atenție a fiecărei creșteri a incidenței pentru a evalua dacă acestea sunt asociate cu creșteri reale ale transmiterii și dacă acestea implică populații cu factori definiți asociați cu risc crescut pentru COVID-19, inclusiv rezidenții unităților de îngrijire pe termen lung (LTCFs). Identificarea posibilelor focare, a altor focare de transmisie sau a unei transmisii în comunitate susținute datorită diminuării IPN-urilor impuse în lunile anterioare este esențială pentru a controla astfel de creșteri ale incidenței și pentru a implementa măsuri de control adaptate, care vizează limitarea mobilității populației și/sau reducerea expunerii.

ECDC nu consideră că restricțiile de călătorie în și din spațiul Schengen sunt o modalitate eficientă de a reduce transmisia în UE, deoarece transmisia comunitară are loc deja în UE/SEE, iar datele din Sistemul european de supraveghere (TESSy) arată că, în iunie 2020 numai 3% din cazurile confirmate au fost infectate într-o țară diferită de țara raportoare.

Articolul precedentSporuri pentru angajaţii din Sănătate. A fost adoptată Legea pentru depăşirea pragului de 30%
Articolul următorEXCLUSIV Primul judeţ “liber de COVID” : Medicul Wiener, despre cum a fost posibil acest lucru